用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小學 vs 港同
樓主: hkyclui
go

福建小學 vs 港同 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-11-05+發表港

原帖由 Monstereasy 於 14-11-05 發表
港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2013-14/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2014.htm
公開試成績應該差唔多。港同會輕鬆d校風又唔太嚴謹,不過返學真係遠左,睇你點揀

醒目開學勳章 王國長老

小學資料應該唔難搵, 我講遠d, 講到升大學

我唔知福中在升學方面提供咩輔導呢, 我留俾福小福中家長講了

港同書院呢方面我覺得唔錯的
首先港同書院有全職academic counselor
本地方面, S3準備選科, S4S5一直有估成績, 幫學生報海外試(IGCSE)
然後S5,6會一路提住學生報本地JUPAS同EAPP, 同留意其他本地大專報名日期
另外學校亦會教學生寫personal statement, 執profile, 報UCAS(英國聯招, 學校解釋過因為英國比較容易知道香港成績水平, 而其他國家未必有睇成績報聯招呢d, 所以用香港成績報英國聯招比較有把握, 當然有個別同學想報外國院校的話, 學校都會協助)
UCAS係一月截, 之後好快就出offer, 咁學生可以拎住個英國offer, 再準備考DSE, 一邊報JUPAS, 心中有數知道有幾大把握(有conditional offer就知道自己邊d科一定要到咩成績, 無conditional offer亦知道自己實在未夠班, 要面對現實, 更努力至有機會讀上去), 所以你見到港同去英國特別多人
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

書院2013年有畢業生去牛津, 2014有畢業生去劍橋, 雖然數目唔多, 亦唔算失禮, 所以學校攪university fair, 都有本地及外地大學願意黎擺booth
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... _as_of_20140911.pdf

最後俾埋書院2014 公開試同jupas結果:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... versity%20Fair.html
(2014海外升學數字就無喇, 因為要等入學seminar至有, 我唔係次次有去)

manmanchubb  
thanks for sharing  發表於 14-11-6 14:57

醒目開學勳章 王國長老

sharonedgar 發表於 14-11-6 10:30
回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下港同書院選科彈性大吾大?我都同樣註冊左福小,等緊港同3rd in, 謝謝. ...
我知道係如果無果科, 又有一定學生想讀(好似起碼5個?), 學校會睇返資源盡量開
學生S3中段左右要填表表示自己想點選, 學校會盡量配合(例如老師人手啦), 亦會俾意見學生(有關將來升學方面影響, 又或者就返學生本身表現, 譬如好似我女, 數學麻麻, 如果夾粗要選M1M1, PHY, CHEM, BIO, 學校無話唔俾, 不過會同佢傾傾lor, 咁讀開心嗎有把握嗎? 而的確讀一科science將來出路又有彈性d咁)

醒目開學勳章 王國長老

DSE英文科4以上, 港同78.2%, 福中37.4%

bobbob  由福小上嘅應該未考DSE喎版主   發表於 14-11-6 17:55

醒目開學勳章 王國長老

港同藍田校車 (搵唔到2014, 俾住2013資料先, 車費預2K左右)
地點/返學/放學
順利宿舍/0645/1615
高康閣巴士站/0655/1550
三家村遊樂場/0657/1545
鯉魚門廣場/0700/1549
滙景/0705/1535

stepyau  2K?好貴。。。  發表於 14-11-6 17:42

醒目開學勳章 王國長老

owennam 發表於 14-11-6 23:40
想請問港同的成績出自親生仔女嗎?
可以話係, 又可以話唔係(呢D歷史問題我都怕答錯)

2014考完DSE果班應該係小一開始上, 所以可以叫親生仔女
但之不過一間新校, 你明啦, 年年有人入有人出, 小學係咁, 中學又係咁, 所以話100%親生仔女, 又唔算係

醒目開學勳章 王國長老

幾多靠努力, 幾多靠家底, 反正無supporting numbers, 呢度唔講了
只想講, 有學生拎到conditional offer, 亦要公開試夠叻至可以入, 否則有conditional offer都可能無用

醒目開學勳章 王國長老

"亦清楚有幾多名人之後係書院就讀"

講真, 呢樣真係唔知, 我女同我仔果屆都無, 如果話daddy mummy事業有成, 又的確唔少, 去到"名人"級數就......
我自己覺得名人之後, 未必會選擇讀港同吧, 仲要係頭幾屆無咩往積睇, 又唔出國, 唔冒險咩? (正路去唸咋, 我識幾個咁大把, 屋企普通到不得了)

有咩料8, pm我8下都好wor

杏李子  名人即是會上娛樂名人版個d   發表於 14-11-10 18:00
‹ 上一主題|下一主題