用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望大家為別人想想,註册前想清楚
樓主: chung222
go

希望大家為別人想想,註册前想清楚 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

作為版主, 都係果句: 請保持討論氣氛和諧呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+牛精仔+於+12-10-25+19:44+編

原帖由 牛精仔 於 12-10-25 發表

宜家只係10月, 有堆超級名校都未出result, 出左就應該多好多 ...
大包圍報名有咩問題?如果我知心儀果間收硬,駛咩報咁多間丫,吾駛錢咩

marrowcream  Agree !!  發表於 12-10-26 13:37

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-10-25+

原帖由 牛精仔 於 12-10-25 發表
收硬就梗吾使包圍啦!除左關係人士,咩人可以咁老定收硬?我呢D一介草民,唔報多兩間等運到乎?

...
所以我明白點解要報多d lor! 果時c6仲話我:我都吾知你攪咁多野做咩(c6即係c6)

醒目開學勳章 王國長老

引用:路過~一post+完了,一post+又起。 都係個句

原帖由 ihv2kids 於 12-10-25 發表
路過~一post 完了,一post 又起。
都係個句。坐埋同一條船,都係想大家互相敬畏。唉, 拉  ...
有個offer, 個心定好多!繼續加油

醒目開學勳章 王國長老

Nicmommy 發表於 12-10-28 08:46
真係可以hold幾個直資學位架?個日打去教育局又話唔得既。又話同一時間任何官立,資助,直資只能hold一個學 ...

你再問清楚佢: 我知道直資津貼官校, 只可以同時揀一款, 但直資可否同時註冊多間, 你睇佢點答
當年我問, 個officer係答我: 我地無硬性規定只可註冊一間直資, 事實亦係咁
你可以再double check

醒目開學勳章 王國長老

sp3014 發表於 12-10-27 10:56
都好同意,知而行難。d 學校成日好短時間就要交留位費註冊。個個又要返工又要邊同小朋友面試,註冊咗先再問 ...

我認同家長都想揀最好既俾仔女, 考好多好多間, 三心兩意再唸清楚亦係人之常情, 家長亦當然有權去註冊 (鄧你開心有個咁叻既小朋友tim)
不過再多個consideration叫"同理心", 希望家長考慮還考慮, 盡早做決定, 放返d位出黎, 讓大海茫茫之中既家長可以有個希望喇
‹ 上一主題|下一主題