用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 我好亂呀!商科其實係讀咩?
樓主: 焯媽媽
go

我好亂呀!商科其實係讀咩? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我係讀BBA,數極差(只讀到中五得個D果種,AL直接無揀數,以為呢世都唔駛計數)
點知入到大學還債咁還!algebra calculus stat corp finance,仲要唔止讀一科,帶入試場張貓紙,雙面寫formula係唔夠寫,你就知有幾堅!
講緊20 年前,不是近年,(成個school of business 無一幸免),所以不是而家流行

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:46
1. Personal Statment: 如果玩JUPAS的話,老實講,我覺得無用,因為係香港只要成績夠分,
   大學必定要收 ...
同意你所講, 一切都係嘥氣, JUPAS講到尾都係睇成續除咗醫科, JUPAS唔會有CONDITIONAL OFFER, PERSONAL STATEMENT, 面試只係走過流程, 99%學生面試後會無通知, 或通知你面試成功記得擺A1, 同小一報名111一樣, TUM你落搭吧了, 成績唔達標, 誠意分有個屁用
有小部分聽過面試成功會加分.....未住先! 但對手咪一樣同時加分, 幾多%成功先
SO FAR我8咗咁多年, 只聽過一次(仲係阿仔嘅同學話)面試失敗叫佢放榜後唔好揀
個制度寫"成績唔係唯一考慮"就當戴個頭盔, 斷絕所有APPEAL可能性

醒目開學勳章 王國長老

Unclejt 發表於 21-11-12 15:45
又唔好講到咁死。有d其它科目,例如建築,都應該唔係只講成績嘅。

建築競爭咁大就應該係
真人真事,我女果屇有同學報8大某科所謂要面試同交portfolio嘅學系,同學因為已決定出國所以咩都無理,無面試無交portfolio無改選,最後Jupas派入!
‹ 上一主題|下一主題