用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 1st Interview @ 港大同學會
go

1st Interview @ 港大同學會 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:我個女都話玩得好開心,但問佢玩咩?只記得

原帖由 小雀仔 於 14-09-07 發表
我個女都話玩得好開心,但問佢玩咩?只記得有同小朋友一齊玩積木。
估唔到今年有3023人報名,2 in 得1200人 ...
3023同舊年差唔多。親戚個女話(佢話咋唔知有幾可靠)有睇普通話短片然後續個答問題,又話要按老師指示做動作(扮大象)。之後無喇

醒目開學勳章 王國長老

引用:3023人報名1+interview,簡1200人10月+2in,

3023人報名1 interview,簡1200人10月 2in,再簡400(到時見家長)
最後註冊120人
係呀見晒喇。多數小一會係30-31人一班,可以預多幾個quota(放心唔會再收多了)

醒目開學勳章 王國長老

引用:港同冇問小朋友學術上問題,只係觀察佢地,

港同冇問小朋友學術上問題,只係觀察佢地,点可以係20分鐘內分到邊類適合學校呢? ...
觀察點會無用尋日我親戚個女話隔離小朋友想打人,俾老師見到

醒目開學勳章 王國長老

引用:阿女話唱歌做動作,砌馬仔,玩玩具咁! +

原帖由 helloqueen01 於 14-09-07 發表
阿女話唱歌做動作,砌馬仔,玩玩具咁!
親戚個女堅持話無玩具果然年年面試完都要夾口供估餐飽

醒目開學勳章 王國長老

引用:我囝話+一開始 老師叫唱歌,要跟住隻歌做動

原帖由 tinnor 於 14-09-08 發表
我囝話 一開始
老師叫唱歌,要跟住隻歌做動作(例如 clap your hand...),
每人一部 iPad 睇片,跟住在紙 ...
嘩你囝好叻,講得咁詳細

醒目開學勳章 王國長老

sunnygirl 發表於 14-9-8 09:28
阿女話入到去睇投影機聽故事,跟住問問題圈答案,故事關於猴子掉左隻蕉落條河度點執返,之後去另一個老師度 ...
小朋友真可愛, 仲會比較邊間好玩
咁希望你小朋友入到最鐘意果間呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:我知舊年有人入到3in,最後+waiting.到6月時

原帖由 小雀仔 於 14-09-09 發表
我知舊年有人入到3in,最後 waiting.到6月時又扣番港同,最後收番,佢媽咪開心到喊
所以未到最後都未知,大 ...
雖然入到400強唔等於最後一定係正選,但寫多幾封信叩下門應該有幫助(去到6、7月學校都唔想call完又call,大家都想拿拿聲坐定)。不過真係要d耐性因為學校在waitlist中都已set priority,我果時都等到7月尾呢

醒目開學勳章 王國長老

引用:想問下interview成績是否会累積? +

原帖由 FortuneBB 於 14-09-09 發表
想問下interview成績是否会累積?
會,應該簡介會時已解釋左方法同比例(我無去聽,我認知係咁)

醒目開學勳章 王國長老

引用:港大同學會小學好好,小一至小三好似都無考

原帖由 superccc 於 14-09-09 發表
港大同學會小學好好,小一至小三好似都無考試,學生學習好自主
學習不是為分數考試

...
小一二無,小三四一年兩次只考中英數,小5考埋常識音樂(要呈分),小6要考3次中英數常音。除左呢幾科,其他都係持續評估(小一已經有),所以唔係唔駛讀,不過唔係大考形式姐

醒目開學勳章 王國長老

引用:三千人報,+相信隨時有二千個小朋友做到面試

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-09 發表
三千人報, 相信隨時有二千個小朋友做到面試要求做的, 好奇其實學校點選人2nd IN, 睇樣?  ...
咁睇下邊一半人impress到面試老師了。小組面試就係咁

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-09-09+

原帖由 tinnor 於 14-09-09 發表
真係大壓力
小朋友睇黎無咩壓力,家長們,放鬆心情吧(我都知好難)

醒目開學勳章 王國長老

回覆:1st Interview @ 港大同學會

有家長話今日打去問左,聽日寄信,睇下信快定上網快了good luck!

醒目開學勳章 王國長老

引用:吾知12點凌晨會吾會已經upload到網頁呢? +

原帖由 JJVV 於 14-09-18 發表
吾知12點凌晨會吾會已經upload到網頁呢?
根據經驗,唔會等開工吧

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問港同面試洗唔洗in父母或父母group+disc

原帖由 poodlema 於 14-09-18 發表
請問港同面試洗唔洗in父母或父母group discussion ga?thx!
最後一輪要,大人細路一齊見校長

醒目開學勳章 王國長老

引用:Charlotte+好勁,對學校事情一清二楚

原帖由 wynnwynn 於 14-09-18 發表
Charlotte 好勁,對學校事情一清二楚
我學校EK兩邊8,緊係知得多

醒目開學勳章 王國長老

可能有家長唸SET定AUTO UPDATE啦
不過應該無 (有唔好鬧呀, 我唔係STAFF呀)

醒目開學勳章 王國長老

引用:2nd+in+都成仟2人,有排玩 +

原帖由 snow228 於 14-09-19 發表
2nd in 都成仟2人,有排玩
今輪入圍1200,希望各位係1200強之一

醒目開學勳章 王國長老

舊年second in情況
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

仲有, 提提各位唔好企出面棵樹底等入場, 好多雀架上面.........年年都有人中頭獎要借洗手間, 希望今年無

醒目開學勳章 王國長老

wynnwynn 發表於 14-9-19 12:00
我公主用英語面試,竟然是“出局“

俾家長揀語言係方便揀返適合自己, 揀中文英文並無邊樣較優勝
睇返遊戲設計, 其實心水清的家長已經估到入面收埋好多野, 例如運魚過河已經包左數學, 創作急才同表達, 跟老師砌圖型穿珠仔就係聽老師指示(包抱老師不在場要專心完成習作, 唔攪亂唔騷擾唔走黎走去), 睇video同聽故事答問題係考專注力同理解力, 動物園係考分析力, 工作紙同寫名好明顯係閱讀書寫了, 仲有一齊玩合唔合群, 有無一活動完就心都創埋, 老師好有經驗睇好多野架......

醒目開學勳章 王國長老

試想學校年年都見幾千人, 老師們面試設計亦年年改良, 我知學校想搵咩學生, 但我唔知佢地每年會透過咩遊戲去測試學生能力 (唔係我唔想俾tips, 就算家長們知道佢想揀呢d, 都唔係一時三刻訓練到出黎的)

d小朋友玩得好開心架, 佢地唔知老師原來已經觀察緊好多野

當然, 面試果一陣, 總有人會發揮得超水準, 有人會突然未如理想, 亦總有人最怕呢d場合, 未入去已經喊又有, 家長都要返自己孩子, 佢得5歲! 佢已經盡左自己本份, 過關的我講恭喜+繼續努力, 今次未過關, 平常心, 條路仲有好長, 將來總會遇上最適合自己的, 今次呢關真係唔代表d咩, 努力向前, 祝小朋友都有愉快豐盛的校園生活
‹ 上一主題|下一主題