用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢? ...
go

In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回

原帖由 Teresa 於 13-11-03 發表
衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回郵信封,學校都幾肥仔。
港同今年半價!報名費由$100減到$50,跟教育局指引wor

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+hoichun0813+於+13-11-02+發

原帖由 chanti 於 13-11-03 發表
我唸緊被in 完三至四次後被rejected 既家庭心情如何?in 外國名U 都係in 一次,甚至吾洗in憑成績及整體課外 ...
哎,分別在幼稚園生無成績睇嘛。假設一間學校3000人申請,如果一日見晒分8場,每場一小時,照而家一小組七人,每一小時要做53.5組,根本無可能。而且一次定生死一樣有家長吾鐘意(有小朋友小組表現好,有小朋友面試talk得),最後見家長我自己會讚成。你都見到部分家長,offer都到手至黎問間學校究竟好吾好,有d語氣仲衰到咩咁請到自己根本吾恨。吾恨就咪鬼同人爭啦難委人地真係想入果d喊晒都無用如果要家長請假去面試而呢類家長嫌煩而放棄,我絕對覺得係好事,費事入左都鬧住走,一路走一路去唱衰間學校話人吾識教佢寶貝仔女

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-11-03+

原帖由 chanti 於 13-11-03 發表
分幾次in 吾係將幾千個學生分批in wor, 係採取淘汰制,慢慢out 到剩下合適的學生去教。明白到學校有三千人 ...
吾係針對某一間學校,不過抽入一線一條龍津小,想平穩升到小六亦吾少壓力。真正要有教無類談何容易呢(真心的)

‹ 上一主題|下一主題