用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

不嬲都係講luck, 都嘈左好多年, 嘈完咪又係咁
原帖由 123BB 於 09-6-9 05:21 PM 發表
我打去教育局問, 如果個小一申請表格個號碼係好後既,根本冇機會參加抽籤!!!!!因為前面細號碼既人都已經抽晒該小學放出來既名額。

醒目開學勳章 王國長老

如果第3志願入到, 第1志願入唔到, 我又覺得係有d野攪錯左 (要去投訴!)
無錯, random number一早已決定, 呢樣(應該)人人都知, 問題係無人知自己係前定後姐.........政府梗係唔講啦, 如果有家長早知自己排到尾尾, 仲唔嘈到拆天咩! (如果排埋學校次序, edb有得賴嘛 , 可以話not only nubmer影響, 連選校次序都有影響)

其實bk每年都有人估究竟個number係點排, 而每年都無答案(包括用出生日期, id括號數字, 姓氏先後), 最似樣既估計係份form number最後數字, 不過唔係01->02->03咁排, 而係好似以前抽居屋咁, 將01至99random咁排, 所以可能係24->06->96->33咁排.........anyway, 結果無人知喇

醒目開學勳章 王國長老

1000% agree
用成績黎排, 我第一個反對, 而家個社會仲唔夠變態? 5歲人仔個portfolio仲厚過父母, 香港考唔到既公開試就返大陸考, 細細個又考呢樣比賽果樣, 夠喇!!
其實一早都知唔公平架啦! day one已經知架啦, 所以咁多人心甘命抵寧願俾學費, 都一早去考私校直資, 唔係虛榮, 係頂個制度唔順, 想自己主宰返姐
唔想交學費就局住要咁俾人玩, 遊戲規則就係咁
原帖由 ysnmama 於 09-6-10 08:49 AM 發表
如果由幼稚園開始以成績考小學. 大家又會說小朋友沒童年及不開心. 現在如讀稍為深的幼稚園, 已經不少人說難為了小朋友. 又如有些家庭不能負擔私校. 到時又考不到好小學. 又社會分化了. 根本沒有一個大家也認同的方法 ...

醒目開學勳章 王國長老

1000000000% agree (我大你 )
雖然現今system係好唔完善, 但亦唔可以鬥叻lor! 盞惡性循環
考中學用成績+luck就好合理
原帖由 BBTWIN 於 09-6-10 12:33 PM 發表
100000% agree
如果真係o甘,又對細仔細女多一個唔公平 .佢地考幼稚園巳經輸蝕,大仔大女在幼稚園一般都會較細仔女好成績.如果計成績,o甘大仔大女就去哂d最好學校,細仔細女就要去d2,3線學校.o甘又叫公 ...

醒目開學勳章 王國長老

我老喇.........以前要考小學的, 我仲記得老師俾幅圖我, 叫我用英文識幾多講幾多
原帖由 webjen 於 09-6-10 05:27 PM 發表
係lor,我地讀小學果時都係咁派位的!
‹ 上一主題|下一主題