用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 09/10 K1既家長~~
樓主: 晞晞豬
go

09/10 K1既家長~~ [複製鏈接]

原帖由 man2602 於 09-9-29 21:49 發表
最近你地D囡囡學識唱咩歌呀 ?

我個女呢幾日不停唱....
天主, 我求求你,賜我力量 ,去幫助人,
心中似火發光, 賜我深情,呀..... 呀
簡直呀到我暈
...

阿囡尋晚都有唱..... 又係呀...呀..... hahaaaa
不過我見到佢好用心去唱, 好開心~~

今天~我雖細小~但係我個心存著愛心.....呀...呀... hahahaaa

大家有無俾咩課外活動你地小朋友學呢??

原帖由 hungcat 於 09-10-14 13:09 發表

我預備報畫畫, 公文數, 下年先學游水
暫時係咁...
校長都話唔好比太多課外活動小朋友

阿女主動地話想學琴......

今日有得觀課, 請問有無家長可以報下料呢??

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-21 21:43 發表

我今天去了觀課,家長可以選擇參觀幼稚園。

他們的上課情況如何呢??

家長可以選擇參觀幼稚園 => 咁請問係唔係新翼個邊都可以參觀埋呢?

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-22 10:06 發表

如果想參觀的可以10:25a.m在操場集合,有老師會和我們一起去,有去埋新冀啊! 還有茶點吃,之後要填問卷。

至於上課方面,一班有29至三十人會分開14至15人 一組由一個老師在不同課室上課。

上課時老師會 ...

好期待...我一月去~~

水靜鵝飛

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-27 18:16 發表
請問知唔知冬季紅色冷衫在哪裡有得買呢?
我今天下午放假巳找過官塘、九龍城和佐敦裕華國貨都無,有這隻色都無咁細個小朋友size。

唔係著白色都得咩??

咁請問知唔知道幾時會換冬季校服??

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-28 09:53 發表

夏季才是穿白色的,我又唔知何時換喎。

係喎.... 一定要著棗紅色 (我剛打去問咗).... 換就未知, 會有通告喎.

你去觀塘邊度睇呀? 等我今晚又睇下先~

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-28 11:04 發表

街市對面

試下去d有校服買既地方, 咁可能會多d機會有, 我唸唸邊度 (順便睇下)之後再報料~

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-28 11:45 發表

我也有去過九龍城三間校服公司都冇,又問過較出名的金倫校服也是冇。

唔係嘛..... 問下k2既媽媽先~~~ keee

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-28 11:45 發表

我也有去過九龍城三間校服公司都冇,又問過較出名的金倫校服也是冇。

k2既媽咪話學校對面就有喇~~

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-28 21:47 發表
問了黃大仙維多利亞校服公司都有103元件。

比起件白色外套貴咗d.... 唔知咩質地呢? 有時間去睇下先~~~

近來有件感動的事, 之前有一日阿囡話俾我聽唔想返學, 細問之下知道咗因為有另一個小朋友"虾"佢 (當然可能唔係"虾", 只係大家小朋友未有咁好表達能力/未知事情輕重), 所以阿囡好唔開心, 有見及此我就打咗電話請老師幫忙跟進, 到咗第二日, 阿囡返到嚟話老師叫咗那位同學同佢道歉, 咁我都以為ok咗.

誰知到咗第三日既早上, 阿囡仲係喊住話唔想返去, 好唔開心, 又因為校車嚟咗, 我不得不送佢上車, 在好擔心既情況下等到佢放學就再俾電話阿囡, 跟進下佢點, 佢好開心話俾我聽老師同佢地組人調咗位, 那位"虾"佢既同學已經唔係坐响佢身邊..... 之後阿囡都無再話這位同學"虾"佢, 返學又無再話唔想返/喊~~ (開學到依家只係這次喊住話唔想返)

我會有時間打俾老師多謝佢~~~

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-28 23:30 發表

我叫同事幫我買了,明天看看先,不過我都覺得貴了些。

小孩成長中終有機會遇到這種事情,他們要學習處理面對之餘父母也要小心處理。

但年紀太小又真是未懂得處理,所以有一位好老師也是很感激的。

我好像沒 ...

看了沒有?? 質地如何??

小孩成長中終有機會遇到這種事情,他們要學習處理面對之餘父母也要小心處理。=> 對~~ 起碼佢會同我地講出佢既唔開心, 我已經好滿意, 阿囡無乜同其他小朋友相處, 所以唔係好識同其他小朋友表達, 希望佢返學後可以習慣及學習得到~~

但年紀太小又真是未懂得處理,所以有一位好老師也是很感激的。 => 所以很感激, 在學校的事, 只可以由老師代勞及跟進, 有位好的老師, 起碼阿囡返學都開心d~~ 能夠提高學習興趣~

原帖由 吉蒂媽 於 09-10-30 12:02 發表
冷衫是雪花牌的,至於質地方面我又不是太懂,但同事話應該不是全羊毛。

我唸我都會買既, 不過我地可以幫佢地著長袖底衫嘛, 咁應該ok既..... $103.....

Sorry, 今日先見到個message, 做咗未呀? 我估佢既意見係叫我地同阿女一齊用d唔用既物料做頭髮, 去設計一個髮型出嚟~

原帖由 chengmic 於 09-11-3 22:47 發表
做左喇!thanks!上次迷宮家課,我地填左色。老師話 "請用鉛筆做課業",所以上次家課做錯左。

咁有無畫條路線呢??

我都係, 不過阿囡今日有點感冒沒有返學, 希望佢星期五好返啦.....

原帖由 chengmic 於 09-11-4 21:24 發表
有畫條路線,不過用左顏色筆。
希望晞晞快 d 好返啦!

靚d係小朋友既想法 (咁又真係靚d~~), 不過學校既規矩就係要用鉛筆......  唯有照規矩做la~

原帖由 吉蒂媽 於 09-11-8 19:21 發表

對~是學校對面,之前買了6號但太大件,所以換了4號。
估唔到咁快無貨。

我都係6號, 因為佢話無size, 阿囡著咗都好大件, 不過....好過無....我無時間再去搵過喇...

原帖由 chengmic 於 09-11-9 23:35 發表
我都係買左6號,好大件呀!

想問下你地囡囡有無講 Ms Joanna? 阿囡話係佢教abc...
‹ 上一主題|下一主題