用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 仲有邊啲國際學校或真正IB課程冇債卷要求? ...
樓主: sharons
go

仲有邊啲國際學校或真正IB課程冇債卷要求? [複製鏈接]

回覆:仲有邊啲國際學校或真正IB課程冇債卷要求?

JIS, NIS?

引用:Quote:原帖由+FattyDaddy+於+14-02-13+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-02-14 發表
Is there an IS in HK having a non refundable debenture (clearly stated as debenture and not capital  ...
yes, 我女果間,我女入學時debenture是可refund, 但早排收到通知debenture轉了不可refund (舊生仍可refund, 只影響新生),另外亦要比annuel capital levy的,是兩樣唔同的,兩樣都要給,兩樣都沒有refund。

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+14-02-14+發表yes,+

原帖由 sharons 於 14-02-14 發表
妳所講的應該係ESF吧?
不是,EFS不是沒有debebture嗎?

回覆:仲有邊啲國際學校或真正IB課程冇債卷要求?

早幾年會比較多IS有 refundable debenture, 有d仲係連capital levy都唔收,但e+已買少見少了,我幫女兒揾學校時做的research, 見有好幾間都是近幾年開始收debenture或capital levy, 幸好我女兒去年入學,只收$30K refundable debenture, 只要有一個學期notice就可攞返,但早排收到信話下學年入學的學生將要收取$50k debenture, 而且是non-refundable。另外學校亦一向有$12k annuel capital levy。

其實我諗係因為近年IS需求量大,很多IS都想擴張,所以要多d資金。

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+14-02-14+發表yes,+

原帖由 shadeslayer 於 14-02-14 發表
嘩,好等錢使。
都係,應該是計劃擴充校舍之類,不過幸好只是數萬元,也不算太多。

‹ 上一主題|下一主題