用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

se6b03 發表於 17-8-2 18:01
如果只係要英文好talk得,咁簡簡單單請個菲傭係屋企仲好。我去公園,學校附近,圖書館果d,見親d細路同自己 ...

唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用流利英語同菲傭溝通,係因為佢哋本身有其他條件及語境去學習英語,唔會關個菲傭嘅事。

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 07:20
唔係靠菲傭學英文,係語境。要小朋友明白同習慣唔講英文係無得生存(誇張法)
以前我都係所謂英中,畢業後 ...

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞工作經驗申請去加拿大,其他都麻麻得好緊要。學語言語境當然十分重要,但我會覺得應該跟一啲比較純正外語既人練習,總好過一啲本身唔咸唔淡既人,講埋啲類似“Open the light”既英文。 我畢業之後同你一樣見到外國人講英文都會面紅,之後成日黐住公司班鬼仔玩,oral跟著大躍進, 所以阿仔現時嘅課外活動有好多都係有外國人參與, 呢一類嘅語境質素好多倍。我屋企都有用菲傭,所以我好小心阿仔同佢對話嘅時候所用嘅英文會唔會夾雜一啲“Philippinlish”。

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:00

唔係靠菲傭學英文

我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

muimui2 發表於 17-8-3 10:38
可唔可以推介下?
我而家正正面對緊呢個問題,小朋友以前讀雙語幼稚園,英文就算唔特出但都唔怕講。最近一年 ...

我個係仔,所以佢由細開始我安排佢去參加一尐多外國人玩既體育運動,例如網球、欖球、壘球、曲棍球等活動俾佢玩,係過程之中無論同隊友溝通、聽教練指令,
甚至鬧交都係要用英語,而家只集中每星期有四五日跟外國教練練網球,
日日講足幾個鐘,打波之餘真係可以慳返唔少錢去補習英文Oral。

如果係女仔,可以參加一尐外國人搞既英語話劇、Opera及樂團。只要肯尋找一下,
其實有好多接觸外語既機會。

P.S.暑假期間,ESF同YMCA都搞唔少暑期活動,參加人仕及導師都係英語人居多。

keep-calm    發表於 17-8-4 16:51
Felix223    發表於 17-8-3 16:21
Fabi_c    發表於 17-8-3 16:16
‹ 上一主題|下一主題