用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 最快09年冇中中,英中分啦。
樓主: judywan
go

最快09年冇中中,英中分啦。 [複製鏈接]

最快09年冇中中,英中分啦。

大家有乜睇法??????????
   0    0    0    0

可悲又可笑。。。

可悲者--10年來被政策影響之老師,家長,學生。

可笑者--當年制訂政策者,官員,保駕護行之政客。

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-6 22:50 發表
學校就係冇英中之分...不過有中文班、英文班之區別呢!

屆時...
親友:你個仔係邊間中學讀書?
答:ABC中學。
親友:呀...ABC幾好啵!
親友:英文班定中文班?
答:中文班咋!
親友:噢! ...

比較就一定有啦,就算英中之間都有頭,中,尾既比較。
一間英中裡面都有分精英班與否,問題係學生同家長多選擇,
唔係所有人都適合用英語教授,唔係所有人都望入英中。亦唔係所有英中都係全英語教授。
聽過很多家長講過,讀唔讀得上係一件事,有冇得選擇係另一件事。。。。。。。。。。。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-6-9 12:43 編輯 ]

原文章由 Irene_BB 於 08-6-10 20:01 發表
仲有二年我小朋友先升中﹐本身有直屬英中﹐現在又話改即是怎様架? 如果之前間學校達標有英文班﹐但第二年不達標是否就無英文班呀?唉﹗真係搞到我好糊塗了 還有如果中一入到英文班﹐但第二年成績差了是否要轉中 ...

有咁多問題都仲係未知數,我諗英中一定仲會係家長未來幾年既首選。。。。。。

原文章由 vespa 於 08-6-14 15:56 發表
我覺得只會越攪越喎, 因為教育局信唔過...

唯有自求多福啦。。。。。

原文章由 WYmom 於 08-6-14 16:52 發表

But some EMI schools do not have 85% students fit for English teaching, I think many of them will have to cut down no. of English classes and open 1 or 2 Chinese classes.

可能真係會有EMI學校咁樣做,但我覺得係=自殺。。。。

原文章由 ccspy 於 08-6-14 19:40 發表

學校唔會咁蠢去自己轉,係教育局迫佢改,只因唔夠85%Band 1。

我都係咁諗。除非政府迫學校轉。但學校收生權只得約30%,
呢個政策又會唔會改呢?
‹ 上一主題|下一主題