用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

回覆 chingcat 的帖子

年年都有人話BAND1派BAND2C或3, 講真得兩個情況.
1. 估錯BANDING
2. 填錯/唔識填表

如果樓主好肯定係BAND1, 咁即係填表出問題. 只可以怪家長自己唔去睇清楚派位機制, 亂咁填, 邊有得好怨.

隨機號碼再衰點都會派到2A, 如果BAND1派BAND2C/3, 咁真正BAND2果D學生咪全部死得, 要派BAND3,  咁BAND3既學生要派去邊?

SLHongkonger 發表於 21-7-18 13:46
有啲校網 真係有咁既機會
但應該唔係九龍城區
九龍城 出現得咁既情況 實係有d 奇怪原因:h ...

真心想知邊一區有咁既情況, 我冇真正研究個所有區的學位數量, 佢要BAND1校爆位之後連BAND2AB都儘收BAND1生後都爆, 我真係未聽見過.

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 17:27
回覆 acgy 的帖子

南區、離島。

收到..學到野.

不過離島都應該不算吧, 都沒有BAND1學校, 根本就冇得抽, 家長不外出他區應該是不想長途返學.

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:24
其實即使係離島區,話間 Band 2A 收好多 Band 1 學生,而學校最終無變成 Band 1 學校,其實係無可能。首先 ...
應該是大部份離島區BAND1 學生, 在全港BANDING都可能只係BAND2.
所以學校說95%BAND1, 應該是離島區前1/3 學生, 但實際只有全港BAND2程度.
‹ 上一主題|下一主題