用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? ...
樓主: Chiki602
go

如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? [複製鏈接]

引用:民生小學OK,中學約band+2(如果入唔到英文

原帖由 qualcomm 於 14-12-09 發表
民生小學OK,中學約band 2(如果入唔到英文班)
咁有趣?! 九龍民生係英中喎!點解會係band 2 呢?

hedhed  因為有人空口講白話...  發表於 14-12-10 14:25

引用:我除左培正之外說諗唔到… +

原帖由 Chiki602 於 14-12-09 發表
我除左培正之外說諗唔到…
培正中學係中文中學, 民生中學係英中喎! 點解會培正好過民生?

民生嘅入大學rate 同合格率都唔差喎? 唔明

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+14-12-10+發表培

原帖由 bubuG 於 14-12-10 發表
培正長久以來也是band 1A。
因為大家嘅討論, 我好努力睇咗2間學校嘅HKDSE 成績...
民生合格率: 英文100%中文99.4%數學100%
培正合格率: 英文99.5% 中文98.4% 數學99.5%

數據來自2校網頁

不過咁...其實可能作為家長留意嘅野唔同, 目標唔同, 所以選擇不同...不過唔好亂插囉!

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+14-12-10+發表因

原帖由 bubuG 於 14-12-10 發表
哦,原來只睇合格率。
你要留意全文, 我係回應別人講banding, 講民生級數差, 一般教育局都會用 hkdse 考試成績比教, 所以上網搜集資料回應.

當然作為家長並不一定只睇成績, 亦會睇該校是否合適 貴子女就讀, 所以本人於第二段提出, 不同家長 , 有不同目標, 作出不同選擇.

本人上文只用客觀數據分析2校部分情況.
請客觀討論.

引用:發放假資料是不對。但别人感受和睇法都不能

原帖由 skylanders 於 14-12-10 發表
發放假資料是不對。但别人感受和睇法都不能客下,真是有點問題。

...
會唔會係你放假資料呢?

你話民生冇名人畢業(#13)

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+14-12-10+發表培

原帖由 cclemon2009 於 14-12-10 發表
培正band 1A
民生band 1B
可參考下表
你講呢個表我有睇呀…不過我再睇其他最新數據, (上面已經分析其中部分數據).其實我覺得呢2間學校差唔多.
包括學術同校風, 校園環境, 歷史等.

不過回樓主, 我會考慮中學係英中. 呢個係個人選擇.

引用:等我又講下:第一,緊係睇地區先,唔係住九

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
等我又講下:
第一,緊係睇地區先,唔係住九龍唔prefer選ms;
第二,如住九龍,睇你對小朋友實力有無信心考 ...
講得好.

民生唔算神校. 但係揀k 都會諗埋上中小學嘅路, 而家入民生或培正, 都大半機會上中, 而中學又算係 top 100. (全港400幾間中學) . 所以算係一個幾好嘅開始.

當然你有信心往後嘅路考到更好嘅學校, 就唔會考慮呢2間, 但係比上不足, 比下(其他300幾間學校) 就非常有餘啦!
而呢個都係好多人揀龍校原因, 起碼之後唔洗再驚派彩

‹ 上一主題|下一主題