用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學收生疑問????
樓主: 竹葉青
go

中學收生疑問???? [複製鏈接]

原帖由 竹葉青 於 10-10-22 11:36 發表
咁我想請問,會係學校識得搵個學生,還是會係個一早家長寄信去學校,到時學校覺ok,就話收你架!
我本人同囡囡都係著重學術多d,體藝野咪玩到幾時攪唔掂咪唔玩囉! ...

係由教練推薦既, 好多教練特別係出名o個隻, 會同名校有聯繫. 男拔12月會收一批呢類超級特異功能, 唔使考即收, 有朋友既囝囝早兩年靠乒乓球入咗. 我知道既例子包括有個打網球好勁既小朋友, 教練直情叫佢LS同DBS任選. 協恩既籃球教練去某有關係既小學選卒, 我朋友既女就係咁樣入咗協恩. 聖母玫瑰向來重視體操, 個港隊教練會推薦, 我亦識得個港隊叩門入咗(應該個教練幫咗手). 但係聖母玫瑰都會睇成績, 就算港隊都唔可以成績差.

原帖由 AKai 於 10-10-26 19:02 發表
其實我想問吓大家知唔知BAND1和BAND2的學校有什麼大差別,例如:是否同小學一樣多功課?多測驗?因為我知道一般升上中學後學生的作息時間都變得好自由,簡直就好輕鬆....是否只有band1頭的中學才會仍然要求學生保持緊湊的 ...

band1傳統中學如喇沙, 皇仁同九華之類都好自由, 學生要自動波, 學校唔會谷你. 其他地區名校如曾肇添之類就會好谷. band2學校要升呢, 亦都谷得好緊要, 我個親戚一到星期六日就十幾樣功課.
‹ 上一主題|下一主題