用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會? ...
go

你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會?   [複製鏈接]

引用:我見到,有同學著短袖衫细衭参賽,有同學著

原帖由 bobohello 於 16-01-25 發表
我見到,
有同學著短袖衫细衭参賽,
有同學著短衭在旁玩耍,
難得有你這樣開明的家長。石小,好學校來架。雖然校長好似好權威,一言堂咁。真心校長是要求嚴格的人。

回覆:你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會

真心,家長你阿仔而家小一,可否唸過快的轉校?因以後你將會有排呻,對阿仔的成長亦唔好。

引用:我的確沒見到人喊,+但見到大批家長,+學生坐

原帖由 鼻涕蟲 於 16-01-25 發表
我的確沒見到人喊, 但見到大批家長, 學生坐在廁所避寒, 又見到幾個低年級既學生掛住2個獎牌走上食物部買糖 ...
根本次次運動會就好多人去麥當勞買嘢吃,唔關嚴寒事(我亦唔否認會更多人去買啦)

引用:Quote:原帖由+Lewisli226+於+16-01-25+發表

原帖由 醜樣豬 於 16-01-25 發表
另想問問你會否轉校?定係已經書面向校方反映意見?上網呻無用架,幫唔到你小朋友,不如實際D用行動表示不 ...
係,我真心提醒樓主考慮轉校,因學校行精英制,小—樓主己好多怨氣,越高年班會越多資源分配不均的現像,再加上呈分壓力,奬項等問題,問題祗會更加多,好容易影響情緒,亦會影響小朋友對學校的歸屬感。

Lewisli226  You think 越高年班會越多資源分配不均的現像不是問題 and you accept this ....  發表於 16-1-25 22:56
Lewisli226  越高年班會越多資源分配不均的現像從來不是問題?  發表於 16-1-25 22:55

我以過來人身份提下你啫,轉唔轉校有你的自由,我P0st咗的嘢是提你校長是—個強勢校長,而這件事如是四分三家長都有同你一樣的感受,成件事向校方反映就容易成功,但在這貼,我見到是幾個石小家長都唔覚太大問題,咁是未你應學你所寫,自省下呢?

我所指的越高年班越多因資源分配不均的問題,不祗是石小,任何小學,中學,大學,甚至社會都有,如你下下祗站在自己立場看公平,會相當痛苦。因為資源就是咁多,沒可能做到面面俱圓,人人有份。

引用:印象中香港人都是理性,+有智慧,+靈活有彈性

原帖由 palmchristy 於 16-01-27 發表
印象中香港人都是理性, 有智慧, 靈活有彈性的.

俗語說你有張良計, 我有過牆梯. 其實身處於一個不利的環境, ...
是,所以為香港前途擔憂,亦為下—代擔憂,自從佔中事件後,這些現像亦越來越多

引用:Quote:原帖由+龍井+於+16-01-28+發表所以呢

原帖由 Stillgood2 於 16-01-28 發表
咁傳媒係公器,定係私器。係我哋用傳媒,定係傳媒利用我們?
睇下是站在大眾利益定自己,樓主明顯是將傳媒做自己的私器,放在EK得唔到認同,就走去報館。睇曰期就知啦

引用:Quote:Stillgood2+發表於+16-1-28+15:21+咁

原帖由 龍井 於 16-01-28 發表
傳媒角度有新聞價值,吸引到讀者咪出街呢樹樓主唔洗俾料傳媒,傳媒都有線人收料丫
雖然呢樹好似維穩派佔多,但 ...
好彩你口中既維穩派在其它論壇都佔大多數,如果唔是,香港危也。

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-01-28+發表

原帖由 醜樣豬 於 16-01-28 發表
真正香港人不嬲都政治冷感,只要穩定有安樂茶飯食就好好,依家估唔到居然有維穩派依個名詞,唔錯唔錯!:goo ...
反維穩個班叫反動派

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-01-28+發表

原帖由 醜樣豬 於 16-01-28 發表
真正香港人不嬲都政治冷感,只要穩定有安樂茶飯食就好好,依家估唔到居然有維穩派依個名詞,唔錯唔錯!:goo ...
我想post去BK自由廣埸添,但唔識Post去

‹ 上一主題|下一主題