用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會一間都唔收?
樓主: dolphinmama
go

會唔會一間都唔收? [複製鏈接]

我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面試(我個仔果日病+食咗藥)", 佢咁內向..又要玩玩具先, 最慘係唔應人仲要發脾氣~ C啦...間間面試係咁...十間十間都唔會收佢啦~ 我點算好呀???

平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先, 唔比就嗌到面都紅埋  我都唔知點train啦~ 呢兩日已經不時同佢講...面試要叫老師, 先同老師傾計, 唔可以掛住玩玩具, 人地問你嘢要答人... 提到佢都有D驚啦!

上星期面試完邊喊邊返屋企, 返到屋企我同佢傾, 佢見我想喊, 佢就跟住喊~ 之後仲識講...(面試唔合格囉...無同老師傾計囉...掛住玩玩具囉...無書書讀囉..)  我嘅擔心唔係上星期果間唔收...而係若間間面試都係咁...咁咪無學校收佢囉...咁我就C囉~~

原帖由 lovelinda 於 10-11-1 02:02 發表
唔好咁擔心啦! 佢當日病先會表現唔好......你個仔是大仔,各方面應該唔會太差的,如果你覺得佢某方面唔得,就針對性train下佢啦,如果有疑問,你講出來,看下是否可以給你一些意見......
唔好氣餒,面試遊戲剛剛才開始..... ...

Oh...... 多謝你! 你令我諗起之前報一間攞from時及參觀開放日, 我仔都好開心...而且仲好聽話, 即使係要提...佢都好樂意同老師傾幾句, 又肯講bye bye~ 可能佢真係唔like星期六果間  我諗我要相信佢...多謝洒!

原帖由 petunia 於 10-11-1 08:40 發表
你要相信bb的第六感。佢唔鐘意就係唔鐘意,點都解釋唔到。

我記得有一次in th()nk,我個女都變左十問九唔應。其實我心中都不知幾安慰,因為去interview果日,我就覺得唔多鐘意呢間學校。

前日去in康(),佢迫人地去聽家長會,安 ...

我都覺得自己好衰...俾咗不少壓力佢, 其實自己個心都好唔C服~  但我想依+開始...佢學識回應人(包括屋企人), 因為佢平時都唔係好肯回應人及叫人架

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 09:43 發表

見到佢o甘答你可能你俾好大pressure佢了

個老師都OK嘅~ 不過聽講座時..見校長同D主任...感覺就嘛嘛啦~ 唔係事後或唔收先咁講! 佢地有D假囉...言語似有禮善意, 面口態度就...  富榮間(X南)呀~ 單個人感覺...無意詆毀

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 10:10 發表

呢個老師o甘直接我諗情况幾嚴重or老師冇乜愛心,邊間o甘衰呀?

我都知自己衰架啦~ 今日去一間平平庸庸嘅學校交from, 我仔初時都唔肯出聲! 之後見老師同我傾計...叫我改下午班(話有位,機會大D)~ 反而臨走時阿仔肯同老師交談及byebye(當然係提)! 但都好~~而且唔係講明話收...但都叫我安心好多~ (oh...我會唔會自我安慰中呢! )

原帖由 lyhv 於 10-11-1 11:50 發表

你會唔會覺得俾左一個兩歲多嘅小朋友好大壓力...

吓~ 報15間 雖則我B識成句講...但我只報咗5間(已衰一間), 咁咪C~~~  依+好多幼稚園已經截止報名tim架~ 點算好呢?   

原帖由 anlywan 於 10-11-3 13:06 發表
其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識 ...

咁都俾你搵到~  你就好啦~ 唔係呀! 包都好...肯答下~ 燊哥係發脾四呀  你識佢份人都唔係咁架~ 但近日佢真係...勁反叛...勁對抗 我都唔知點算好...星期六就到啦~ 再加上我報咗五間咋...唔收點算? 好多學校已經截洒止啦~

原帖由 kakashi 於 10-11-4 10:40 發表
喂! coco..我都報報吓越嚟越多! 包in第一間衰晒! 我都好灰架! 之後同你同日in兩間, 加記雖然in時都肯答大部份, 不過老師既面口睇嚟唔多好, 我諗小朋友自己都有第六感, 唔鍾意間學校/老師當然表現麻麻, 之後in第二間 ...

‹ 上一主題|下一主題