用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

hi carina246,

聽講有啲電子字典係插咭既,張咭係=高階牛津字典?

原帖由 carina246 於 09-7-25 00:42 發表
Hi Yau_ Cheung

我只用過快譯通,覺得ok啦。
你點解要買電子字典比仔仔呢?我知輕便,但覺得好似冇查字典書咁好,所以未打算俾仔仔用!
我明晚先行書展,不知道有冇discount。

...

hi fyeung,

唔駛擔心,我囝囝都係升小一,佢K3開學已經2科一齊上每次1小時都無問題,所以你囡囡實無問題。

原帖由 fyeung 於 09-7-29 13:26 發表
8月開始,我個ctr回復正常.囡囡番6:00 pm咯.
而且升小學大個囡,上1/2小時,無playgroup.都唔知囡囡到時慣唔慣?

我相信小朋友會好快適應。

如果真係唔習慣 (悶),你可以考慮轉讀 enopi math,有critical 又有互動時間 (play math games),我唸應該與公文playgroup 相似。

原帖由 fyeung 於 09-7-31 13:39 發表
Yau_Cheung,

無左playgroup部份嘛,我驚佢會覺悶.

hi fyeung,

多謝你提供的資料!請問花園街嗰間 shop 的泳鏡是甚麼牌子、是否防霧及價錢多少?  謝謝!

原帖由 fyeung 於 09-7-31 18:03 發表
Yau_Cheung,

暑假開始比囡囡讀緊so-in.
有中英文字題,原來個傻豬真係有d唔明,如:圖中有一大堆小鳥,2隻小鳥一組,共有多少組??共有多少隻??組&隻的概念.

9月份開始,我將學術上架堂勃到去平日,繪畫,彈琴,游水&唱歌,就 ...

hi easonkinki,

K2開始寫字,學公文英應該無問題,不過要注意數量,太多可能會嚇怕小朋友 (因為你囝囝仲要做 math);我覺得一日上2科 (total 1 hour) 無問題,不過如果小朋友專注時間較短,可考慮分開。

原帖由 easonkinki 於 09-8-1 02:04 發表
我仔升k2,maths而家3A,我想加english,應該幾時加呀?係咪一日上哂2科,定分開2日?

阿十,

其實我都驚囝囝遲啲會有同樣情況(尤其中文),係咪應該做慢啲,重覆多1-2次才升班較好呢?

你囡囡K3做BII 真係好犀利!  囝囝宜家做2A,對佢黎講都有少少難度 (學校寫緊詞語乍),不過佢普通話對答就無咩問題 ,同理我一早有心理準備佢中文(讀&寫)無讀local 咁好。

原帖由 十月媽咪 於 09-8-6 20:05 發表
fyeung,
唉...實不相瞞, 升左班, 我都唔知係好事定唔好事唻....for阿女唻講, 中文既BII著實係深得滯....做起上唻, 好吃力呢!

hi fyeung,

有朋友介紹我去sogo睇,我今日lunch time 會去睇再番黎報料。

原帖由 fyeung 於 09-8-6 19:49 發表
Yau_cheung, 阿十, SumSumBB & Ansonrubby,

恭喜,恭喜你地小朋友都升level咯!
個日去接囡囡,老師比左張証書我,超越學年証書,係計2月份成績架,嘩,好開心!!我成日覺得我個ctr都無post呢d野出黎,以為無架添!

Yau_cheu ...

hi fyeung,

I bought a "Speedo" google to my boy yesterday.  It was $103 after 20% off.    You can go to Sogo to take a look.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-8-7 09:09 發表
hi fyeung,

有朋友介紹我去sogo睇,我今日lunch time 會去睇再番黎報料。

hi 阿十,

Good morning!

如果我係你,我唔會再比囡囡重覆 lor, 因為再做都係達唔到 "改善閱讀速度" 既目的!反而多看課外書係真正可以改善閱讀速度架!!  好似我囝囝睇英文書多,日子有功,公文英既閱讀每次都係最短時間內完成,sor far 佢理解亦無問題, 截至現時為止每次 test 都係 100分。  

囝囝係 chatterbox, 好多咀, 所以唔怕講嘢(包括普通話),有時未學過既字/詞語,但佢識廣東話發音,佢都會試用普通話講,當然會唔準/錯啦,但佢面皮厚,唔介意錯,糾正佢佢又ok。所以我覺得最重要係放膽講,唔怕錯。另外,你囡囡係蘇幼訓練有素,聽一定 excellent.

原帖由 十月媽咪 於 09-8-8 23:11 發表
Yau_Cheung,

係呀, 其實BI都做左三次的了...普通話老師覺得OK, 可以試下TEST, 但CENTRE老師就覺得做多一次穩陣D....我其實都覺得做多一次無妨的, 但問題係...個女絕大部份答案都記得了, 做多一次, 只係將背左既答案 ...

原帖由 raycarbb 於 09-8-7 13:03 發表
各位mami,

我現在想開始為囝囝做profile. 想問一問你們有否加kumon... 我是想加的, 但從未收過排名或超學年證書, 你們會建議照寫進度 say ERP AI OR 問CENTRE 是否現在已超學年再寫?? THANKS ...

hi raycarbb,

你囝囝 K2 做到 ERP AII, 應該已經有超學年証書,建議你問番你間centre。

Sorry, 囝囝無做過 profile, 所以答你唔到。不過聽講有啲學校唔鐘意學生學公文,不過加入 profile 會否增加/減低入學機會,建議你問番正在心儀学校讀既家長。

中 & 英。

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-11 12:17 發表
妳估得啱, 尋日經過公文教室, 直接問了老師, 錯同過了時間, 要月尾再做過test, 叫我唔好比壓力囡囡添.

如妳地係我囡囡, 會繼續數 + 英, 定轉中+ 英, 好.

...

hi Lily媽咪,

其實只係個人意見/選擇,始終最瞭解小朋友係你自己。

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-11 15:40 發表
有妳地明燈, 咁我轉啦.

hi Lily媽咪,

其實我囝囝係無學過公文數架,因我覺得enopi math較好。

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-12 10:30 發表
唉, 我就係諗不如轉中文, 如數學在這裡學不太好, 所以咪上來聽吓, 妳地過來人意見.

問公文老師, 實樣樣都好有價值, 為升小一打好底做準備.

hi Lily媽咪,

囝囝對math無乜天份,讀左enopi math後 (6 months) 慢慢地進步中。

Enopi math除一本classwork外,每星期只有2本homework,1-2天可完成。公文中&英每日有homework,所以佢每日會先做公文中&英,有時間就做enopi math。

囝囝現時亦有學游水、畫畫 & magic。

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-12 14:32 發表
hi, Yau-Cheung,

哦, 咁妳囝囝讀了幾耐 enopi math, 同之前無讀有什麼分別, 妳囝囝讀緊中 + 英在公文, 同enopi math, 時間如何安排, 仲有無學其他興趣班.

hi Radiomama,

好高興又遇到你!

我囝囝大你囝囝1年,佢讀公文中前完全唔識普通話,讀寫中文都好差。現時讀左公文中11個月,由最低級開始讀至2A,日常普通話對答無問題,自己睇中文書亦無問題,識寫好多中文字併音,識寫簡單中文字,進度滿意。

張相是否你囝囝?  好cute 好靚仔! 你囝囝係咪 mixed?  

原帖由 Radiomama 於 09-8-31 09:20 發表
請問有無小朋友學公文式中文(普通話)呢?  好想知道進程大概是怎樣?

hi Radiomama,

我個centre都係只有檯凳、課本&headphone,但不狹窄,centre 數百呎大,我囝囝上課時段約5 or 6個學生。

由於初學只是聽&讀生字,所以好容易pick up。初學亦會派童謠,建議只係聽下就算,不要係初學階段 force 小朋友要識讀曬,我朋友試過會適得其反。

原帖由 Radiomama 於 09-9-2 10:00 發表
Yau_Cheung,
太好了,我都希望仔仔對普通話有d反應,事關之前連聽歌和故事都無興趣。
相中人是仔仔,大耳廋猛猛,是一隻正牌monkey。

BTW, 我去過其中一個centre(麗港城)視察環境,是否一般都只有檯凳課本headphone(狹窄的地 ...

Reduce paper - me too.  For my boy, Chi 3 pages per day and Eng 5 pages per day.   

原帖由 十月媽咪 於 09-9-3 18:57 發表
我就無要求做少一日功課, 不過就要求中文 & 數學改為一日三張, 一日兩張, 即係3張2張3張2張咁輪流做! 我要KEEP住個女放學之後, 一小時之內完成三科公文, 減張數係唯一辦法!

...

30316K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK2A3AERP2A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK2A30 ERPAI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BIIEFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowP1  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'I'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

個人意見認為個表有間線會較清楚,如需修改,請copy & paste此有間線的表,多謝合作!

hi pkt,

幫你加左上個表啦! 如有需要,可提供你個小朋友既資料再幫你 update。

Have a nice day!

pkt               ??????????
easonkinkiK23A英7A
fyeungK3A  
JasmineK3 3A85 
scarecrowP1  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'I'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

pkt               ??????????
easonkinkiK23A英7A
fyeungK3數B