用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 落車的影響
樓主: siufung
go

落車的影響   [複製鏈接]

siufung 發表於 22-1-13 07:44
請教:如果一間學校落車,對本來已打算入讀而肯定可入英文班的學生。那麽學校落車對他的影響在哪?
是否"落 ...
首先落車並唔意味著學校既教學資源有影響。至於質素會變好定差,就好睇學校既實際情況,更重要既係管理層既質素同危機感。
如果一間學校被落車,對本來已打算入讀又肯定可以入到英文班既學生而言,其實影響唔大。因為學校大多數資源仍然用喺英文班度,同之前無太多唔同。
反而少咗錯配,管理得好可能更好,原因係教啲讀唔掂英文既學生,迫佢哋用英文學習,無論對老師同學生都係痛苦既事。
而對不幸入到落車學校既中文班,亦未必係壞事,原因係同中文學校比較,落車英中既中文班學生,只要夠努力,多咗嗰升英文班既可能性。

medicine 發表於 22-1-13 15:35
EMI真係靠打拼?

如果以DSE即結果論英雄,那麽可以講靠打拼.但EMI係以收入論誰是狗熊啵.
EMI真係靠打拼? The answer is yes and no。
先講no,正如你所講,同DSE唔同,DSE係係產出論英雄,PS1係投入論英雄。
至於yes,其實PS1成績(收到既學生質素)係間接受到DSE成績影響。

medicine 發表於 22-1-13 15:35
EMI真係靠打拼?

如果以DSE即結果論英雄,那麽可以講靠打拼.但EMI係以收入論誰是狗熊啵.
同意循道落車印證咗KL1既B1位過多,我一直都奇怪點解之前有網友話區內B1位唔夠。

gracelam 發表於 22-1-13 15:42

九龍城區多b1位,九真生源應該大部分b2, 就算幾鍾意女校, b ...
如果九真既生源真係大部分B2,咁佢就唔可能變EMI。

gracelam 發表於 22-1-13 15:50
靠小學部?
靠唔靠小學部唔係重點,重點係轉EMI,一定要有85%係B1~B2A,所以我估九真最少有60%係B1。

mcl203 發表於 22-1-13 16:08
有無可能呀。首先本區B2=/=全港B2。第二,人哋越開越多班,已經證明佢哋並非主要B2生源,85%全港頭40%可以 ...
有可能
‹ 上一主題|下一主題