用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

Face3366 發表於 21-7-11 08:37
好多家長害怕谷小朋友,覺得小朋友若有壓力會不開心丶心智不健康。于是釆取放羊策略,任由小朋友發展。但結 ...
現實係香港同大陸都一樣,害怕小朋友輸在起跑線既家長,一定比放羊既多。
個人認為,谷同放羊對小朋友好定壞,其實需要睇小朋友既性格同家長既資源。性格錯配同資源不足都會係災難。谷需要谷小朋友受谷既範疇,放羊要放小朋友根基好、興趣大既範疇。

day_bo    發表於 21-12-10 11:52

Band5 發表於 21-10-12 23:08
算唔算怪獸?

如果小朋友年年都考10名內,今年考30,你接受到?
如果小朋友年年都考10名內,今年考30,你接受唔到,呢個唔係怪唔怪獸既問題,係愚唔愚蠢既問題。
小朋友之前年年都考10名內係事實,而今年考30都係事實。實實在在既事實,你無得唔接受。
預到呢啲問題,重點應該係揾出問題(如果你覺得係問題)既背後因素,呢啲因素有啲係你控制到既,有啲係你控制唔到既。理性既做法係,諗辦法改變啲你改變到既因素。

b3410 發表於 21-10-13 09:58
我真係會接受唔到喎!

break bad news 第一個stage denial, 第一個反應接受唔到好正常。
接受唔到可以點?最終都係要接受,唔同既只係聰明人一步到位,愚蠢既人喺憤怒階段已經崩潰,其他人走完成個「程序」然後都係接受。

02413124 發表於 21-10-13 10:32
我個人既谷係從小培養正確既學習態度,教佢搵啱自己既讀書方法。
另外,我亦認同小學絕對可將勤補掘,高中 ...
每個小朋友有唔同既最適合學習模式。一個小朋友覺得谷,另一個小朋友覺得輕鬆,所以谷只係反映揀錯學校。

day_bo    發表於 21-12-10 12:09

想真正咁正確認識「谷」,首先要定義「谷」。有啲家長覺得多而淺既功課就係「谷」 ,有啲家長覺得少但難既功課先係「谷」 ,有啲家長覺得多而難既功課先係「谷」。唔同定義,有唔同既解讀。

fatman69 發表於 21-10-13 14:35
課程及功課的質素,亦反映學校的成績!
課程其實間間學者差唔多,功課其實都係嗰幾本練習,無必要額外加多啲。至於質素,我反而認為老師既教學質素好重要,好既老師,一講就明,唔好既就兜兜轉轉,去唔到重點。

Kirin007 發表於 21-10-13 12:07
學校谷有得揀,父母谷冇得揀,父母催谷其實幾恐怖:部分家長唔認啫!
我一向都認為無必要過度催谷,小朋友細既時候,最重要係訓練佢哋邏輯思維。文字邏輯,其實學好英文已經訓練到(中文既邏輯性無咁強),語言好就會鍾意睇書。數理邏輯就係理清重要既數學概念,唔需要操。搞好呢啲,其他野唔太重要,所以小朋友其實可以活得相當輕鬆。

02413124 發表於 21-10-13 11:01
因為佢地細,所以只會教佢地搵啱自己既學習模式。
個人認為,從來學任何野要追求一定層次,就算天資幾好, ...
同意搵啱適合小朋友既學習模式好重要。

twobirds 發表於 21-10-13 13:58
對呀,因材施教才是王道!
而且沒有必定會出類拔萃的,接受平庸也是一種成功。
因材施教係好重要,不過香港既制度唔太注重老師既質量,所以好難做到因材施教。唔係老師唔想,部分老師係無能力,部分係無時間,一班太多人需要照顧,好難分身。

Band5 發表於 21-10-13 19:07
多,少,淺,難都冇定義,谷又如何有定義?
其實好簡單,如果功課多到影響小朋友正常生活就一定係多;如果少到每日花少於半粒鐘就一定係少;中間就係適合範圍。個範圍好寬,視乎個別小朋友既能力同老師既取態。
如果只係套公式就係淺;如果兜幾個圈都做唔掂既係係難;中間既就就係適合範圍。同樣個範圍好寬,視乎個別小朋友既能力同老師既教學方法。

Kirin007 發表於 21-10-13 20:35
其實催谷之外,仲有好多家長的謎思讓人費解:小朋友坐唔定——搵活動教學school,小朋友懶散——搵happy s ...
小朋友坐唔定,搵活動教學既學校,理論上係正確。問題係香港打住活動教學既招牌既學校,有幾多係認真做既?!呢啲學校多數係商業經營,辦學團體主要睇賺錢,而唔係社會責任。

musiclover1609 發表於 21-10-13 22:48
有哪些學校是這樣呢?
元崗幼稚園、錦田通德小學之類

Band5 發表於 21-10-15 16:12
咁我應該話我仔係功課少,但佢個同班同學就會話功課多!

我仔為咗放學要去運動操練同有時間自己睇書同打 ...
其實呢啲現象好普遍,係香港既教育制度造成;學生讀唔啱程度既學校,基本上一定係咁。
同班同學覺得功課多,日日做功課做到十一二點,可能佢應該讀程度低啲啲既學校,對佢既將來會好啲。不過因為種種原因佢讀咗間程度唔啱既,難為了個小朋友,難為了老師,亦浪費社會資源。

fatman69 發表於 21-10-20 13:19
清楚明白!
家長放羊多年,想開始谷,但發覺谷吾起,唯有繼續強調放羊好處及樂趣!
谷開努力開的,越讀越 ...
放羊又好,谷又好,家長最緊要係想法一致連貫。今日放羊,聽日想谷,或者今日谷,聽日想放羊,好大機會係災難。無論係邊種parenting既方法都好,唔好跳來跳去,咁樣小朋友好難適應。

另外,如果真係要轉parenting style或者learning approach,最好同小朋友溝通好。

bugmum 發表於 21-10-20 22:20
我覺得放羊不等如咩都唔洗做,起碼多睇書,多做些有啟發性既活動。如果長年荒廢,會令小朋友建立了一個不 ...
我自己係半放羊式家長,小朋友中學既時候基本上睇佢哋想睇既YOUTUBE(英美劇,大陸同台灣劇),做佢哋想做既野。小朋友有玩影相,玩 Bass Guitar,玩莎劇比賽,參加寫作比賽,參加 Parliamentary Debate,參加 Mock Trial… 總之佢哋話參加就參加。

mcl203 發表於 21-10-20 22:34
放羊,可以係家長意願,但最終都係要學校同意嘅。相信大部分都係服從性強,可以放佢通山走,叫佢限時限刻 ...
對,所以揀學校好重要。我仔嗰間好自由,多課外活動,基本上都係半放羊學校。

fatman69 發表於 21-10-20 19:52
好多家長都想放多幾年羊,最後關頭一谷即起!  
反而一些谷左多年的學生,去到高中大學,家長已不 ...
大部分既谷,係盲目咁谷,死記硬背,去到大學要深層次諗野,習慣谷既未必掂。
至於努唔努力,其實讀有興趣既科目,自然會努力,努力咗自然會努力,所以唔需要谷。

b3410 發表於 21-10-21 07:09
放完羊再放洋
金句
如果語言能力唔好,放完羊再放洋,可能係災難,所以如果諗住放完羊再放洋,最好鼓勵小朋友多啲睇英美劇同新聞。睇美國左中右派既新聞,仲可以學識多角度思考。

b3410 發表於 21-10-21 09:47
咁好奇一問,貴公子之後是否放洋?
佢哋中文考得唔好,無辦法。

b3410    發表於 21-10-21 10:56
‹ 上一主題|下一主題