用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學 St.Louis School
go

聖類斯中學 St.Louis School [複製鏈接]

Athena2013 發表於 19-7-9 19:01
已退色的名校
無話退唔退色既,SLS 一向都係比較注重全人發展,亦都比較自由。

阿凡達爸爸 發表於 19-7-12 22:50
回覆 阿凡達爸爸 的帖子

簡單講我所知
從參觀幾次既印象,覺得佢哋既校外活動算多,啲學生算乖仔。

LovelyKwan 發表於 19-7-13 15:33
請問st Louis 好定鄧鏡波好?
個人認為SLS好過鄧鏡波。

LovelyKwan 發表於 19-7-13 15:33
請問有沒有校車?
有咗地鐵之後,其實有校車更麻煩。

LovelyKwan 發表於 19-7-13 15:38

成績好d? 仔乖? 定有什麼好呢?我係唔太熟呢兩間學校! ...
SLS校舍大好多,兩間啲仔都乖,但係鄧鏡波太細,唔夠地方俾小朋友玩。至於成績,我估SLS好啲,但係差異應該唔大。鄧鏡波主要收B2A~B2C,SLS應該有收B1C~B2C。

LovelyKwan 發表於 19-7-13 15:56
因為在住北角上面,要看看車如何去到

地鐵什麼站下車?在要行幾耐先到學校? thanks
坐小巴落天后,然後坐地鐵去大學站B1出口,出口就係學校隔離。

LovelyKwan 發表於 19-7-13 15:57
Sls , 鄧鏡波, 北角培僑,邊間好啲?
北角培僑好唔同,首先,聖類斯係英中,鄧鏡波、北角培僑係中中。第二,如果鄧鏡波同北角培僑比較,我覺得睇小朋友既中英文水平。中文水平高既,讀北角培僑;英文水平高既,讀鄧鏡波。

maths 發表於 19-7-23 12:58
叩門入了!真係好開心!
叩門入到,開心,感恩係正確心態,然後努力讀好書,考好每個試。

old_baby 發表於 19-7-24 13:55
聖類斯與香港華仁, 邊間退色嚴重D?
港華原本就係最TOP之一,所以講跌幅,一定係佢。

old_baby 發表於 19-7-24 13:55
聖類斯與香港華仁, 邊間退色嚴重D?
聖類斯其實一直都無點退色,區內排名無嘜變化,一直都係SJC、KC、SPC之後。只係近年升中人數跌咗,所以相應收生水平差咗。不過隨著升中人數升返,相應收生水平好咗,學校既DSE成績亦會有進步。

YS_mommy    發表於 19-8-12 10:00
‹ 上一主題|下一主題