用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有家長可分享英皇簡介會內容嗎?
go

請問有家長可分享英皇簡介會內容嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-12-17 11:23
通告只是這樣寫,你已覺得是「規定」給小六學生聽?
你之前好似話已錯過了其他簡介會。
其實機會的確係要自 ...
對象同實際係唔同既概念,對象係小六學生及其家長,就好似港女既對象係高富帥一樣,對象只係對象,實際可能落差好大。

ilyrd    發表於 18-12-17 11:52

ilyrd 發表於 18-12-17 11:27
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為 ...

我反而覺得唔係價值觀或者破壞規矩既問題,係對概念既理解問題,目標當然係寫小六學生及家長,但係學校實際既目標係小四至小六家長。當年去某男校既入學講座,有個前排既細路女,校長仲講笑話會收佢;同年去咗其他傳統名校既講座,有啲明顯細好多既小朋友,唔少校長都係用呢啲來講笑,當開場白。

IloveJJ 發表於 18-12-17 12:01
還有,不要把自己的行為美化,把別人的行為醜化。你自己沒去就說成「守規矩」,人家就是「自私」。

當日我 ...
佢又未必係美化自己既錯,可能只係對學校既用意同埋升中遊戲既實際情況唔了解。

pccw2017 發表於 18-12-17 12:36
中西區都無乜可以揀啦!
問題只係邊間排先,邊間排後。

IYY    發表於 18-12-17 12:42

pccw2017 發表於 18-12-17 13:05
呢個新校長好似做左兩年左右, 我依希記得四年級去聽時, 佢剛剛上任.
四年級應該仲係舊校長

Soundervolt 發表於 18-12-17 14:28

可能小三、小四去B1學校聽完簡介會就發憤圖強呢:happy ...
講真,有啲道理,睇咗DBS之後,小朋友可能會因為想入而努力,到時入唔入到都有得益。

mcl203 發表於 18-12-17 16:02

唔同事情有唔同說法,印象中報例如HKU Taster所提及既對象 ...
HKU Taster其實俾小朋友玩下,要求應該好有彈性。

mcl203 發表於 18-12-17 17:34
彈性?小朋友去過3次,唔覺彈得起噃~~~
如果係四方木,點試都彈唔起。

‹ 上一主題|下一主題