用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有D擔心個仔將來既升中面試
go

有D擔心個仔將來既升中面試 [複製鏈接]

bigheadshan 發表於 18-5-29 12:56
我有個朋友個女好叻,扐過好多獎,淨係面試對獎狀都對咗40分鐘,我個仔到目前為止只有兩個獎,又冇賣過旗, ...
獎唔係重點,獎盃、獎狀背後既故事先係重點。你對某啲野有興趣,或者係某方面有啲成就,面試時自然成為talking point。

章太郎 發表於 18-5-30 15:03
你朋友呃你,唔會有學校花時間對40分鐘
根本唔會有人會對,好多時只係抽其中一張,然後集中係嗰項活動問你野。

妹妹頭 發表於 18-5-30 08:50
回覆 faikam 的帖子

好多b1中學, 都只會收 (家長覺得最有代表性的) 3份獎狀/証書, 我女自行果間已經係, 只 ...
重質不重量。

faikam 發表於 18-5-31 09:37

可能全部都係勁嘢, 仲要唔同範疇, 所以學校都好好奇有個咁骨 ...
對資料既係文員,學校文員基本上係四方木,隨時惡過老師,除非佢過仔讀緊小五,八卦先會好奇慢慢睇。

josewing 發表於 18-6-1 10:04
説得對, 代表性公開賽, 我會寫大隻小小, 我怕officer 對漏,
無代表性既比賽根本唔應該寫,以免混淆個學校文員,以免佢分錯類,係第一關已經死咗。

‹ 上一主題|下一主題