用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:回覆+kittylam+的帖子 +無+錯,++但+當+小

原帖由 marble2004 於 15-11-24 發表
回覆 kittylam 的帖子

無 錯,  但 當 小朋友 踏 入 青春 期 又 煩
青春期真係好煩,我經歷中,希望早日脫苦海!

醒目開學勳章

引用:好傷心,今日阿仔功課未做好就先打機,不但

原帖由 alhy.love 於 15-11-27 發表
好傷心,今日阿仔功課未做好就先打機,不但唔肯聽工人話,仲腳踢工人,我嬲到打電話教訓佢,居然鬧我"儍婆 ...
嘩…我以為我個仔極品,你個小朋友都差唔多。呢種小朋友不可以硬碰,只可以用軟工,唔好一開始就鬧佢,問下佢有冇踢姐姐,點解要踢?要聽下佢講,再同係
佢講知唔知佢係男仔好大力,會踢到姐姐受傷,男仔係唔可以隨便動手,男仔打女仔係冇品。呢個階段做阿媽要放低阿媽既權威,要用朋友既角度同佢講野,唔可以囉嗦,我都係度學習緊忍功,一齊加油!

醒目開學勳章

引用:請問有冇人知道考了兩次呈分試後,+計算學生

原帖由 mamayatlun 於 15-11-27 發表
請問有冇人知道考了兩次呈分試後, 計算學生banding 是否第一次呈分試比的重高過第二次呈分試..謝謝! ...
兩次呈分比重相同的。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+15-11-27+發表其實

其實佢之前都有咁態度,我係好嚴厲阻止,甚至懲罰禁止佢心愛東西,佢只會不滿我罰佢,態度仍照舊,請俾意見 ...
青春期不能太嚴,好似放風箏咁,要收下放下,鬥力只會斷線一去不回頭,有好多事要隻眼開隻眼閉,佢做錯你反應太大,佢唔會怕,仲覺得激到你扎扎跳好開心添,你嬲佢根本唔在乎,因為已經當你係敵人。佢做錯你問下佢咁做啱唔啱?問完就行開唔好再理佢講乜。以上係呢段時間對住我個極品得出小小既心得。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-11-27+發表嘩

我個仔係極品中之極品,懶散又唔聽教,功課到last minutes 先至追,你有你講,佢就態度照舊,同佢好好傾唔 ...
各有難處,共通點係佢地極反叛,阿媽更加要忍,我仔試過兩次俾我鬧,兩次都惡狠狠咁對我講話要殺死我…!經過兩次之後,我知道唔可以硬碰。今次呈分佢掛住玩唔溫習,我勸過幾次都唔聽,之後我都由佢,今次因為冇溫佢成績雖然唔係差太多,但d同學好勁,名次應該跌幾名,佢明明可以更好,我都好無奈。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-11-27+發表嘩

我個仔係極品中之極品,懶散又唔聽教,功課到last minutes 先至追,你有你講,佢就態度照舊,同佢好好傾唔 ...
其實我地兩個極品一樣咋,我仔3:30放學,到我發火話要佢執臺唔好做,佢先死死地氣開始,啱啱開始做,之前叫咗好多次都係度玩啤牌,唔理我。

醒目開學勳章

引用:絕對認同寫好作文,要睇好的範文。 從中知

原帖由 babywoman 於 15-11-27 發表
絕對認同寫好作文,要睇好的範文。

從中知道同一樣東西可以由不同的角度深度去寫。
小學階段,範文對寫作幫助好大,閱讀因為量太大同長篇,模式同短文有分別,通常唔知從何寫起,範文就有引導作用,多睇好既範文會學習到不同既寫短文方法,主要係學文章結構,因為閱讀已經儲存咗大詞彙,語感已經建立在心中。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-11-27+發表各

我同你一樣都覺得自己個小朋友明明可以做得更好的,偏偏佢地D態度累事,同埋對於佢地既嗜好,尤其電子產品 ...
電子產品問題,可能因為我自細就俾佢地玩,仲教佢地打機,而家鐘意打機未算沉迷,細仔最近好迷啤牌魔術,日睇夜睇,自己就係咁練,練完就迫我做觀眾,第佢表演,迷到唔呈分都唔溫書掛住玩。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-11-27+發表電

喜歡的東西一定有,但真係唔可以沉迷
我個仔一定有一樣沉迷,一係就書不離手,唉……話到冇氣啦,過咗個呈分就話都費事理由得佢,而家唔想理但又放唔低…

醒目開學勳章

引用:因為囝囝第二次呈分試成績比第一次呈分試好

原帖由 mamayatlun 於 15-11-28 發表
因為囝囝第二次呈分試成績比第一次呈分試好,但老師告知二次呈分試後的名次還要比校内名次跌了六名,所以想 ...
三次呈分比重都是一樣,頭兩次話重要因為自行只看頭兩次呈分成績,不是因為有兩次比重佔多數。

醒目開學勳章

引用:大家出了呈分試成績未呀?++今次對手太太太

原帖由 aeiou_drm 於 15-12-05 發表
大家出了呈分試成績未呀?  

今次對手太太太。。。強!  
我仔今次因為太懶,差過第一次呈分,派卷問都唔同我講正式分數,只講大約,估計名次最小跌幾名。今次數學淺,佢就大意,其他同學好高分,數學由呈一全級第一變成全班排第四,要溫習的常識同宗教跌咗幾分,英文,中文高咗幾分,但d同學仔好鬼勁,唯一安慰係中作,冇失手仲高咗小小…,等派成績表。

醒目開學勳章

引用:回覆+kittylam+的帖子 +我+個+中+文+差+數

原帖由 marble2004 於 15-12-06 發表

我 個 中 文 差 數 分,  其他  好 好,  就 已 由top one drop to 15 in the form.  ...
我仔今次最差係數學,其他科有升有跌拉勻差唔多,今次同學仔分數明顯地高咗,現在只能祈禱跌幅唔好太誇張。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+mamayatlun+於+15-12-7+15:29+

原帖由 mamayatlun 於 15-12-07 發表

我個仔鐘意輸入想作既題目尋找範文,冇乜特點網址。不過作文網好多文章可以參考,平時睇下別人既文章都學習到好多。http://m.zuowen.com/xiaoxue/

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-12-05+發表

原帖由 alhy.love 於 15-12-11 發表
Me 2, 班中好多同學數學9x,2個100分,阿仔8x,名次跌咗10名,老師話B1尾

...
唔駛太傷心仲係band1,我聽日開家長會,估計今次個仔都跌好多,唉…………唔知可以講d乜。

醒目開學勳章

引用:大家有沒有給他們去補習?應該補什麼呢?+++

原帖由 anthony8899 於 15-12-12 發表
大家有沒有給他們去補習?
應該補什麼呢?   呈分班或是一般的溫習班?
可以給些意見我嗎?
我兩個小朋友都冇補習,呈分我緊張過佢,同平時考試一樣咁溫。如果已經五年級,數學成績普通的話,補數學效益最高,數學可以短期提升成績,身邊有朋友之前有去操卷,成績只可以保持,操卷真係辛苦,後來放棄其他只補數學,數學成績由8x升到9x,呈二名次提升咗10名。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-12-11+發表唔

原帖由 alhy.love 於 15-12-11 發表
好明白你心情,我都係一樣,仲緊張過以前自己讀書嗰時
開完家長會,老師話今次差咗好多,拉勻第一同第二次勉強可以保持到前5,一額汗!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-12-12+發表開

原帖由 alhy.love 於 15-12-12 發表
仲喺頭位,你可以放心啦!我就滕D
安樂咗小小,今次真係差,老師都唔肯講今次幾多,只講兩次平均名次。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-12-12+發表開

原帖由 JJDBB 於 15-12-12 發表
你就好啦!我就跌起碼10個位以上。
叫做比想象中好,今次態度唔係咁差一定可以好d,你幾時派成績表?

醒目開學勳章

引用:回覆+kittylam+的帖子 請問操卷是做返學校

原帖由 anthony8899 於 15-12-13 發表

請問操卷是做返學校的功課, 或是補習社出的卷?
補習舍出既卷。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-12-13+發表補

原帖由 alhy.love 於 15-12-13 發表
因為我仔比較抗拒去補習,而且學校在5、6年級又唔派卷,你認為做補充練習能提升嗎?

...
我認為做數學練習有用,但唔係做完就得,做完要跟下錯d乜,要教返佢,設立 錯題薄 記低呈經做錯既問題,得閒就溫習鞏固。

‹ 上一主題|下一主題