用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ?
go

觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ? [複製鏈接]

我仔細個都有老師話佢屬於觀察型,所以囝囝做/學任何野既起步比較慢,而且比較被動和缺乏自信。但老師都話觀察型既小朋友由於觀察得比較詳細、細致,到一定時候之後既實淺會做得更好!
開始我都唔信,淨覺得係老師安慰我。為左唔想握殺呀仔既自信&學習興趣,我揀左間校風好、老師好,但比較淺既小學俾囝囝。而家呀仔已經小五,佢既成績到由小三開始都係全級頭10名。而佢既學習興趣和信心都強左好多。就算細個時學游水都學得慢過人,點知學到8、9歲左右就好似開竅咁,俾總教練揀左入泳隊,練左短短一年已經進步好多,在公開比賽有好成績。
所以我覺得"觀察型"既小朋友真係絕對唔會比其它小朋友差,只不過個起步比較慢,但結果佢會學得比較多。只要幫佢搵到適合既學校同興趣,佢地都會做得好好。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-26 01:03 發表

我囝囝就係, 上左 8 個月了, 日日都返 PLAYGROUP, 但都現在都係唔會跟老師做動作或唱下歌仔, 又唔會主動爭取 ( 舉手搶答之類 )  , 所以老師就話佢係觀察型喎, 會學野無比人咁快咁叻...聽到都幾灰.....老師話要接受 ...

唔好咁灰啦!觀察型小朋友係會比較缺乏自信,基於呢個 point 我唔敢揀太深既小學俾佢 (當年都係靠估、靠直覺),希望呀仔能夠跟到進度,從而培養個人自信。
其實幼稚園都係一個試驗既場地,你大可試左程度深少少既幼稚園先,最多唔得咪轉囉!唔好憂慮太多,太多憂慮會俾左小朋友無影既壓力,始終你小朋友咁細,優點長處有待你慢慢同佢一齊發掘!

P.S. : 我個仔都係極度懶惰!

原帖由 萬樂豬 於 11-9-27 01:55 發表

我叫了老公睇你依篇回覆, 我地都有少少鬆一口氣,不過, 老公話係咪揀 D 淺既幼稚園佢讀, 但我好怕到一上小學突然變深了, 佢仲難應付..,....真係唔知點做好......

而且我覺得都好睇小朋友個性格, 可能你囝囝會發奮 ...
‹ 上一主題|下一主題