用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友固執性格如何改善?
樓主: yannietimb
go

小朋友固執性格如何改善? [複製鏈接]

回覆:小朋友固執性格如何改善?

佢地嘅固執,冇咁容易可以改變,可能要1、2年,甚至更長嘅時間。要日積月累,慢慢咁講道理,灌輸正確嘅態度、道理,最重要係讓佢地知道,凡事都會變,要佢地明白“變”。佢地係聰明人,其實唔難教,只係佢地要比較長嘅時間去接受吧!加油

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-07-26+發表佢地

原帖由 yannietimb 於 15-07-27 發表
我家姐都叫我要忍受多幾年,因為表姐升一年級後才明顯轉變!
我發現個仔當知道我們始終唔可以滿足佢既執著 ...
有時仔唔肯睇嘅嘢,我會照開,如果佢有興趣,佢就會睇。

我仔好得意,依家大咗,會識得揾借口安慰自己(佢好要面子,可能係比自己一個下台階)。

上到小學係會好啲,一方面學校唔會相就,遇上好老師,老師就會解釋,解釋得多,就會明白(解釋幾多次先明,就要視乎小朋友係咪受教、接受別人意見),另一方面,小朋友大咗,即人生經驗多咗,係會令小朋友有改善。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-07-27+發表有時

原帖由 yannietimb 於 15-07-29 發表
我都有照開,諗住佢會抵唔住誘惑,點知佢真係寧願唔睇,佢真係好講心情!食野都一樣,唔肯試新野, ...
試新食物呢權嘢,上到小學會有好大嘅改善。

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-7-31+16:57+我

原帖由 idy926 於 15-07-31 發表
亞女小時出街又係吾肯食,開頭我以為佢挑食,漸漸發現佢好多食物會敏感,有時味精都會,所以出街吾願食,但 ...
我仔都會,一敏感就咀腫或起粒粒

‹ 上一主題|下一主題