用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉校請教
樓主: 小巫女女
go

轉校請教 [複製鏈接]

小巫女女 發表於 19-4-6 02:01
多謝大家關心,學校而家終於知道問題嚴重,前兩日全班女同學被老師逐個捉去問,老師亦向全班同學講話如果再 ...
如果有機會同校方溝通,可要求下學年調班,換吓環境?我囡中二都試過因調咗班畀人中傷同改難聽花名,佢食飯會搵返原來既飯友,冇理欺凌班人,事就淡咗。最重要係知道父母隨時在身後支援佢。我當時都冇出手,囡話佢根本唔鍾意亦唔欣賞中傷佢既同學,所以亦唔在乎佢既言行。唔開心梗有,知道父母會撐,需要時會同同學溝通,心裡有底好重要。
贊成唔轉校,相信件事會轉化成正向既成長經歷,父母肯多聆聽,多陪伴,肯定能過。
有時,子女能遇到什麼同學,真不是由人控制的。我囡休學一年後回原校讀低一年級,想不到認識不同的同學,整個高中生涯竟然開心咗。轉班,可能又有不同的天地哩?

c.chan 發表於 19-4-12 20:47
回覆 csy_ma 的帖子

休學一年,當時你們一定很擔心~
中三那年遲來的青春期,回家即入房,關門。敲門死皮賴臉傾兩句,好快就:兩句唔止囉喎……經常稱病要請假。更甚者,為證自己係病,話上網做問卷,覺得自己係抑鬱,要睇精神科……
結果申請海外交流一年,獲批。之後世界大咗,睇既面多咗,成熟咗,返黎後「正常」返好多……
‹ 上一主題|下一主題