用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-4-7 07:35
有啲人鍾意偷換概念:
(1)詬病IB狀元汎濫,他就話抹殺IB考生的努力,或者顧左右而言它---IB課程的設計如何如何 ...

優化左份中文卷,岩咗自己考,多人達標,又可能大學或社會出現3唔夠力嘅說法,咪又可能產生34222或35222嘅入場標準,自己唔去正面咁面對現在自身嘅問題,到時咪又係出現投訴點解要4要5~~~

大學資格嘅加權或對某些科嘅要求,咪反映大學本身嘅認為該學科嘅基本水平要求,你有33222,人哋話某科我要求隻4,你都係企係門口入唔到去~~~

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 11:42
見人哋話嗰三樣餸好食易食,咪有理冇理叫咗三餸先囉,之後發覺有味餸唔啱食,咪唔食囉,兩餸飯都夠飽,再唔 ...

唔好問唔好提,叫餸講技巧,費事想食果啲餸到時沽清,跟openrice中肯的~~~

medicine 發表於 22-4-7 12:13
同意.連B3都比不過的話,點好意思出聲話深?!

我代問可以嗎?咁你認為B3中學同學,中文強定英文強?我知我係文不對題的~~~

b3410 發表於 22-4-7 12:36
SPCC總共幾十個同學讀IB,佢哋的選擇應該唔會有太大影響。
有IB課程的絕大部分係國際學校,或者海外讀, 都 ...

求醫又求名,應該揀IB或DSE,每個人把尺可能度嘅野未必盡同㗎嘛~~~

chickchick 發表於 22-4-7 13:30
我諗係dse真係可以失少少手。因為計best x,又safe net夠濶,上至49下至38分。
讀ib入hk的medi 接近不能失 ...

但現實係IB人少,似乎一直狀元都係DSE嘅~3-4倍,IB有內評保底,DSE只係10個8個%內評~~~

chickchick 發表於 22-4-7 13:26
你同小鹿的觀點,十分同意,十分正確。
有時d人講要調低中文個分,2都要收,心中都係閃出你地所講的觀點, ...

認真mode,降去2真係不如唔使考,~90%人達標,近乎人人都可以,可以考慮慳返啲資源,人力物力,時間,真係好浪費下,包括學生嘅努力和時間~~~

b3410 發表於 22-4-7 14:33
不過IB要44,45分先有機會拎到CO,6科全部計分數,有一科偏科都唔駛諗。DSE唔駛狀元/榜眼級,也可以有科目 ...

好似唔係,但我唔肯定~~~

ok_ko 發表於 22-4-7 15:07
另一角度,去年考IB 兩千多人,有130個狀元。今年大學醫科要點出offer?

同年有4萬多個 日校生考DSE,be ...

好似最後~170喎~~~

clz 發表於 22-4-7 21:08
好似好有道理咁⋯⋯
當有10萬考生400個名额收, say, 36分 top 0.2%.

出生率下降,未必同尖子數量成正比例下降。簡單啲來講,每個家庭嘅資源分配更可以集中,以前2個各洗$5000,宜家一個可以洗$10000,學生間已經可以鬥餐死了。當然你用到咁大比例下降,尖子產量係會少咗好多~~~

又可能可以咁講,其實頗大比例嘅IB尖子,佢哋留喺DSE一樣會有好成績,來來去去都係同一班人,放洋/轉國際/IB/IAL只係供佢哋選擇一條適合自己嘅路。除非,打算放洋走單程路,若不,E仍然係土產培訓取盡優勢~~~

b3410    發表於 22-4-7 22:41

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

小鹿揀學校 發表於 22-4-8 10:49
通常唔讀書嘅人,就話讀書冇用
唔看數據嘅人,就話數據冇用

數據只供參考,解釋有不同角度,睇都唔睇嘅人多的是,只求為自己度身訂造~~~

小鹿揀學校 發表於 22-4-8 11:06
唔睇數據,咪話人言論情緒化囉,
其實真實數據先會說出真實故事,泛泛空談係冇乜意義!
恭喜發財! ...

呢2年都睇到數據嘅可用性啦,只係俾唔俾你,和識唔識去整理數據。數據可以反映趨勢/歷史,亦可以掩飾發生咗嘅行為,可以帶方向性。數據就唔應該會假,只係分析可以係假~~~

mcl203 發表於 22-4-8 11:14
呢2年都睇到數據嘅可用性啦,只係俾唔俾你,和識唔識去整理數據。數據可以反映趨勢/歷史,亦可以掩飾發生 ...

呢,果啲甚麼simulation 3M/4M,唔知乜時候又彈出嚟,5/6/7月呀就乜乜乜,simulation唔係建基於往績數據嘅咩,日子一日一日咁過去,數據多咗,又唔使去修正㗎喎。仲有啲專家建議修正分母,去解釋數據,好明顯趨勢已經出現偏差,但修正版又見唔到,仲話用舊嘅simulation當新用?去迎接將來~~~

medicine 發表於 22-4-8 12:04
回覆 mcl203 的帖子

講甘多有Q用咩,一句"數據分析會改變歷史嗎?"就乜都唔使理,總之我係既得利益者就得啦

數據分析係不可能改變歷史,咪呃我好喎。咁高深嘅說法~~~

後續行為先或許可以改變將來~~~

b3410 發表於 22-4-8 12:37
閱讀理解不合格。
分析已經寫明是SPCC同學可能會考慮的因素,你在講其他。先不論你的數據分析成立與否,已 ...

One fit for All嘅考試制度,我好簡單嘅想法,當某一批人水平係平均線以上,應該盡顯優勢。當另一批人水平係平均線以下,要加倍出力先可以突圍。

土炮考試制度係照顧圍村人仕,理論上同村子弟會熟口熟面,但比拼難度會高啲~~~

b3410 發表於 22-4-8 14:57
one fit for all 都有好處,就係最公平。

睇你身在何處,再評估適用嘅邊款公平原則~~~

回覆樓主:

我對One for All呢3個字理佢解其實好簡單,大家唔好諗多咗,放多啲元素落去有排傾,亦唔會有單一結論~~~

相約比喻:
全場均一價$30,當然當中有筍野,亦會有賣貴咗嘅野,全部筍價老細都唔會開檔~
Free Size嘅T,大隻仔會話窄,Un仔會話大,只有部份人話fit喎~

就係咁簡單嘅理解~~~

b3410 發表於 22-4-8 17:14
最公平唔等於最好,不過要平衡各方面訴求,應該百花齊放,各取所需。

好似有D茅盾咗,不過唔緊要,呢點討論完結~~~

b3410    發表於 22-4-8 20:01
‹ 上一主題|下一主題