用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願 ...
go

聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願 [複製鏈接]

聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願, 乙部第二第三志願,已叫你揀band 中後,然後band 尾,亦無實質數據,拿出來的也重點睇不同年份個別失敗案例嚇你,亦唔講學校上屆banding ratio. 好失望

MM1155  咁衰!唯有靠自己上校網查上幾年的派位資料做準則來揀校!老師的建議你可不依從…因個小朋友係你嘅!  發表於 14-4-12 00:46
   2    0    0    0

回覆:cchan2002 的帖子

最好笑係個PowerPoint 仲show 緊舊年學額,同你講呢個choice 有d危,危什麼講不出來,不如揀呢間,呢間比呢間好,好在那地方也說不出points, 全區有幾多學生,當然也不知道,英中有幾多位?夠唔夠band1, 乜都無講,只係重覆1/3 1/3 1/3 學校banding 比例,仲要大約,有邊個唔知!

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-04-12+發表我

原帖由 AC117 於 14-04-12 發表
兩年前我間小學無論b1頭或尾只比揀兩間b1,我順利b1c 過關,但前三名有同學入左b2,學校寫推薦信都無用,咁樣 ...
我唔係band 1 ,但咁攪法,band 1 生無啦啦入左band 2 校,向下拸

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-4-12+13:10+我

原帖由 奥脫福 於 14-04-12 發表
逆向思維。。。如果不少 band 1 生都咁樣「被下移」,咁 band 2 生夠膽搏咪。。。

聽網上講舊 ...
小學banding 唔駛太認真,我覺得唔係太後就ok, ,始終中學係另一個世界,N 年前我d 小六同學全級前十名嘅,升到大學又有,讀到F5 跟唔上又有,都係睇自己!

Sasaalan  冇錯!!  發表於 14-4-14 11:01

引用:+本帖最後由+jemom+於+14-4-13+19:15+編輯+

原帖由 jemom 於 14-04-13 發表

請問你地學校老師有講小朋友係BAND頭中尾的嗎? 我淨係講BAND幾 ...
無exactly 講,比我final 名次你,再話約每組1/3人,又再約班共幾多人,你自己計!

引用:請教三次呈分第一次排+39第二次排+34第三次

原帖由 kdbjoantam 於 14-04-13 發表
請教
三次呈分
第一次排 39
1-34 band 1 , 估計比例是1/3,1/3,1/3, 即係共100人, 分數係10,12年,兩屆ps 分數排番1-100 map相對 名次再average,然後三個分相加, 39,34,16 ,算出最後27是沒大意思,原因係你唔知39相對果個分map 出黎可以同34差好遠 or 16 名次map出黎個分同34差唔多,因sample space 得100, 誤差可以好遠,你唔知果兩屆係大部份人水準差唔多,定頭20 明顯高一班,所以難確定,保險就揀一間band 1,然後其他當band 2 揀,個人意見。

‹ 上一主題|下一主題