用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
go

聖保羅男女vs瑪利諾   [複製鏈接]

回覆樓主:

始終升中人生得一次,好多家長得一個子女,無經驗好正常,佢地知邊D係神校,知道點揀!但卻不知道考入的難度!以為可比你事旦入一間!
假若樓主已在SPCC首round已被取錄,相信MCS在4月中埋的機會好大好大,係值得出帖去討論的。
假若等GA,就一次過等晒30/3及7/4再決定,若中晒先再煩過,若只中一間就乜都吾使諗!若兩間都吾掂,等7月啦!

Sheep06 發表於 20-3-20 18:03
如無睇漏,所以好少見到最近 SPCC OS, YT 首 round 中左的人,在這裏 vs 呢間、果間。是否 OS YT 已入的, ...

報考得SPCC的,好少收左後左諗右諗,今年情況特殊,有機會直+津double offer,所以先多左呢類帖。
不過,要真正vs,係要考過讀過先有得up,都係果兩句.....

唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高

02413124 發表於 20-3-20 21:19
都真係幾難搵個2間都讀過

我意思只係要考過in過間校,同埋收吾收,先知入該校的難度。
所以我好主張B1學生報神直,測試自己级數及能力,成功與否都可了解自己強弱,加以改善。

02413124 發表於 20-3-21 01:41
不過感覺上今年冇面試未必測試到真正強弱

面試係一種體驗,對孩子成長有一定幫助。一般B1生大都是勤力鬥心強之軰,若從面試得失中了解自己能力,對將來改善自己有一定幫助。
所以冇面試對學生係有一定損失!

回覆樓主:

以現在香港的鉄路系統來說,邊度去SPCC要90分鐘?
除非住上水或天水圍的小村內,先要行出村,再轉小巴去鉄路站。
不如樓主講下住邊區?

ucw 發表於 20-3-22 12:11
回覆 IloveJJ 的帖子

男女校一定好過單性別學校,so far 只喺 “SPCC 對 單性別名校/神校” Po 見過。無乜 ...

珠姐?佢都可能數吾清做緊幾多間上市公司董事!
做到佢十分一都好掂!

Sheep06 發表於 20-3-22 15:24
係!我都唔明 如果SPCC 一早註冊,點會 MCS 收???定還是 MCS 收左, SPCC 臨尾 call waiting 入

...

上年情況特別,瑪記特設2nd in,好似in的人數同收的人數相若,減番D神直收左的,幾肯定有2nd就有位。

mcl203 發表於 20-3-22 16:42
問題係學校如何得知申請學生係已經註冊直資呢?註冊咗唔一定去見,去見嘅唔一定會講,仲未收嘅又大家有可 ...

瑪記當然吾知邊個入左直資,只是2nd in的人只比學位略多,心水清的家長都知有2nd就係一種暗示,這亦比多個選擇已有直資offer在手的學生。

mcl203 發表於 20-3-22 17:15

心水清,似乎有別於開口講,亦似乎停留於一廂情願階段吧~~ ...

當時情況係EDB剛宣布下年官津可3月公布自行,覺得校方係想早一年作出一些測試!相信咁明顯,會有一些家長會考慮的。
瑪記收生其實幾進取,認識SPCC高班師姐,當年自行有報MCS,到7月收到校方電話,問入了邊間同會否考慮返瑪記。每間校都想收多D优異生,想多些方法去收,都好正常。

mcl203 發表於 20-3-22 17:37
上年3月做測試?應該仲係違規噃~~~

至於7月中打開口牌問,若係咁就可能性大得多,從而知道原來自己係 ...

做個「等額」2nd in有什麼達規?只可以話取巧!
你若有SPCC/DGS呢類神直揸手,當然吾會志在這種明示,但對未有offer的同學來說,確對信心增強不少!

mcl203 發表於 20-3-22 18:01
似乎,你睇唔明我所講嘅當中可能性~~~

一日唔係開口講,都只係一廂情願~~~

你都似乎睇吾明我講,你若揸住神直offer,當然就吾會在意,但對一些只有二線直資在手的,就會有一定考慮!
每人計算不同,就算開埋口又如何?到時冇位又可點做,風險管理也是一種學問。
仲記得幾年前在EK流傳有人放棄DGS/SPCC double offer,全心等7月尖沙咀女校收,呢D傳聞你又信吾信呢?

mcl203 發表於 20-3-22 18:18
,討論起步點:註冊咗SPCC,MCS點收?

回:精簡版- 好似in,減番D,幾肯定

簡單D講SPCC收左,仍可3月in官津,in完仲有空間可抽飛的,一樣可等官津。
在EK交流,好多都係聽前人經驗去估算,所以信吾信,做吾做得到都係睇自己。

jli008 發表於 20-3-22 19:05
吾出奇。

好多人真係怕抽獎,所以係直資都報,揸住幾個二線直位一D吾奇。
上年MCS突然加2nd,有人心水清計算個hall等候人數,推算出命中率,當然又係「估」,冇開口話實收,但對只有二線直資在手的,都會思考進退!

mcl203 發表於 20-3-22 19:13

你又偏離左喎~~~

算啦!大家都係SPCC家長,無謂為MCS的程序爭論,我都講左好多,吾講啦!吾知其他人明吾明?

Ygbc 發表於 20-3-22 22:42
回覆 medicine 的帖子

補充說明一下,之前目標中學是玛利諾,報考spcc純屬去試水,沒想到意外收到offer。 ...

有冇考慮先試一年,再想轉校呢?
至少比個女試過先,若佢克服到外在因素,又讀得開心,咪繼續日日上山囉!
如果真係辛苦,相信轉插很多校都冇乜問題!

jli008 發表於 20-3-23 12:26
我聽很多身邊的人都感受到香港教育學校安排的分配令人害怕,我也是其中一個不喜歡這個中學抽獎模式. 不過我 ...

每人選校都有其估量及祈望,對子女亦希望在校有一番作為,而亦相信不論banding,間間學校都會話師資優良,能培育出成績優異學生。六年努力過後,真正得到幾多,苦甜自知。
不同级數的學校,因應學生程度,都會作出不同程度的教學,這就像一個框架,跟住框架讀六年,看學校往績,大约估到级頭成績如何!除非學生能自強不息,自我加強操練,才可突破,但又有幾人能做到呢?
所以點解很多家長千方百計都希望入最好的學校,就是此原因。

goodmama2003 發表於 20-3-23 15:06
不同级數的學校,因應學生程度,都會作出不同程度的教學,這就像一個框架,跟住框架讀六年,看學校往績,大 ...

很多人成績一直在框架頂端,被喻為「校方希望」,自我陶醉!冇想過再突破,公開試後跌落凡塵!
經常有人討論「小池大魚,大池小魚」理論。
小池大魚會好開心,吾使郁張開口就食晒人,六年過後以為天地只係咁大,出到去先知個海幾深幾闊。
大池小魚,孩子在不斷的挫折與學習中成長,學到謙遜,學到欣賞別人,亦能向更強者學習。

02413124 發表於 20-3-23 15:39
有冇中池中魚,或大池中魚

吾好玩啦!難為你在熱烈討論期間仲咁攪笑!     

小乖豬 發表於 20-3-23 16:02
回覆 fatman69 的帖子

真係有多offer又煩唔知簡邊間好,放棄是但一間都好像若有所失,就好像拍拖咁,多人 ...

吾使諗啦!你肯定會煩!
有得in仲可以話in得差,而家齋睇數據根本冇得輸!
都係果句,試定家姐D校服!
咦!好似套冬季未用過?

velma 發表於 20-3-23 16:02
MCS一直DSE 都係出4年平均成績
當年我地班家長對呢方面係有疑問嘅

MCS應該同BPS/YWG/QE/TST/LW/TH等比較會較合適!
‹ 上一主題|下一主題