用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Wan Chai Band 1邊沿人(仔)
go

Wan Chai Band 1邊沿人(仔) [複製鏈接]

引用:唉…第三次呈分試失手,+跌落B1尾,+軒下(仔)

原帖由 hyhome 於 13-04-22 發表
唉…第三次呈分試失手, 跌落B1尾, 軒下(仔), 請各高人俾出手俾意見, 頭五位大家会點填? 頭3位咁填好唔好?  ...
,同(道)中人,再加埋視藝和音樂一向是弱項,到時教育局的區內排名可能仲會跌,真係想喊!

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

引用:唉…第三次呈分試失手,+跌落B1尾,+軒下(仔)

原帖由 hyhome 於 13-04-22 發表
唉…第三次呈分試失手, 跌落B1尾, 軒下(仔), 請各高人俾出手俾意見, 頭五位大家会點填? 頭3位咁填好唔好?  ...
想問,老師點建議你嘎?

回覆:darkbson 的帖子

我想請教,軒下的學生大概幾多名前先係band 1?或者百分比幾多先係band 1?今年只有4班畢業生。

引用:請問軒小下午校的六年班今年只有四嗎?

原帖由 drewnamom 於 13-04-23 發表
請問軒小下午校的六年班今年只有四嗎?
是啊,所以老師話唔係頭20名都未必係band 1.搞到我都唔知點填。

drewnamom  想問是全級二十名定是男仔二十名?  發表於 13-4-23 20:02

引用:回復+me2+的帖子 二十名是指全級定男仔計

原帖由 drewnamom 於 13-04-23 發表
回復 me2 的帖子

二十名是指全級定男仔計?
老師話全級頭20一定係band 1,全級女仔只有二十幾個,我仔仔過著全級25名少少,老師話係邊緣人,交返教育局後分分鐘跌band,仲一味話:《金文泰都唔錯。》我唔知她是否建議我填呢間,但我真係唔想。

wwyee  我都有同樣既問題,不過唔係你果區,金文泰係唔錯,不過都係過唔到(中中)了自已  發表於 13-4-23 21:15

回覆:darkbson 的帖子

102個男仔,28個女仔。

回覆:SeeLong 的帖子

軒上5個班,軒下4個班,同埋軒上的教學一路都比我哋軒下好。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

唔係band 2,老師係話band 1邊緣人,會不會跌band好難講。

引用:我咪又係邊邊20頭,+考師叫我填聖公會鄧肇堅

原帖由 hyhome 於 13-04-23 發表
我咪又係邊邊20頭, 考師叫我填聖公會鄧肇堅! 我又唔知原來我哋同上午差咁遠渦, 会唔會係学校想保住高%嘅頭3 ...
你係H班吧?我係P班,啯日開完會,心情好差,我仔仔係25-30名,他的同學18名,但其實分數只差2,3分,怎會一下變成邊緣人?

talent2000  舊年有班學生比較好入了9個QC,好多位今天QC照上前40名。  發表於 13-4-23 22:39

引用:我識d上午班嘅家長,+傾開計佢地都話我哋深d

原帖由 hyhome 於 13-04-23 發表
我識d上午班嘅家長, 傾開計佢地都話我哋深d!
咁老師又冇話要填band2,只係叫我填鄧肇堅,唔好博皇仁 ...
我都係,不過我會繼續搏,不會輕易放棄,啯個係我仔來嘎,落著好多心血,我唔覺得他的成績比十幾名的同學差太多,

回覆:MdmFung 的帖子

南區都有數十個band 1男仔轉入灣仔區搏學位。

回覆:TONL 的帖子

唔需多心啦,我記得主任的女女成績不是band 1,到時睇下她有冇入到BPS就知了。
其實那日校長未至於惱羞成怒,只是那位家長的提問可能太尖銳。

引用:Quote:me2+發表於+13-4-24+23:15+南區都有

原帖由 ernestchow 於 13-04-29 發表
佢地抽的機會唔及灣仔區的男生大
一樣的,因為他們算是灣仔區的學生了,地址已經轉入灣仔,而不是只抽甲部。

引用:+本帖最後由+ernestchow+於+13-4-29+23:40+

原帖由 ernestchow 於 13-04-29 發表
你未明我意思,那些同學已經在自行派位之前借了朋友或家人在灣仔或中西區的地址轉了出來(要填一張轉換地址的表),所以他們雖然在南區讀書,但不跟南區派位了。
如果要更直白的表達,之係報假地址。

引用:Quote:me2+發表於+13-4-30+07:13+你未明我

原帖由 Healthy_BB 於 13-06-02 發表
之但係弱區轉去强區不是會跌band嗎?
係bang one生轉出來灣仔區,唔想留低在南區,需知南區幾乎冇好學校。呢班多數唔會跌band.

引用:Quote:原帖由+me2+於+13-04-23+發表102個男

原帖由 sandwichmum 於 13-06-03 發表
軒下全級130人?又話軒下深過軒上,咁唔係好明點解得頭20 band one讀軒尼詩都係為左QC.行到呢樹先 ...
我個人覺得軒上厲害過軒下,另外我仔仔不是頭20,他是25-30,老師說是邊緣人。 謝謝你的打氣,我會加油,現在靜等宣判,也同時準備了叩門資料,希望到時不需用到

回覆:sandwichmum 的帖子

入著,QC

edmone731  恭喜晒me2。  發表於 13-7-9 14:53

引用:Quote:原帖由+me2+於+13-07-09+發表入著,Q

原帖由 darkbson 於 13-07-09 發表
請問知不知今年軒下,有多少人可以入到皇仁? 軒上有32個!勁!
我都唔知,因為忘了問。

引用:Quote:darkbson+發表於+13-7-9+14:46+請問

原帖由 tommythumb 於 13-07-09 發表
軒下26個 qc。學校網頁出左。
軒下,4個班,26個QC,
軒上,5個班,32個QC

引用:Quote:原帖由+me2+於+13-07-09+發表軒下,4

原帖由 darkbson 於 13-07-09 發表
軒下老師又話頭二十名才建議選皇仁,現在26個入皇仁。真是信他一成,雙眼失明!

...
好彩沒有聽,搏的好!

‹ 上一主題|下一主題