用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

咁既情況應該不受硬的, 鬧佢都可以唔理玩足一日, 真係幾激心, 真係要想想其它方法, 我就係間唔中會同佢講讀書是他 的責任, 我只是幫助他溫書因為你仲細, 點解要讀書 ? 我不會跟他想得太清高, 因為佢都唔明,  我同佢講學知識明做人必須的, 因為將來要搵工, 唔讀書咩都唔識就無人請, 無工做就錢, 無錢就無野食, 無屋住...

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:50

我囡都試過發脾氣唔想溫, 我都有大聲鬧佢, 話你唔想溫我唔會迫你, 而佢就咸曬, 我話你唔溫書但都唔可以玩, 可能佢仲細投降好快又去溫囉. 不過咁樣鬧就真好傷親子關係, 我唔想咁樣, 易家就約法3章, 大家講明溫幾耐可以玩一陣, 玩完又溫過,大約溫9個字可以玩半個鐘, 通常一日可以溫到4,5轉.

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:51

近排忙於溫習,因為過幾天就要考試, 小一生第一次的學校考試, 家長群組內不斷post出之前Test有那個同學叻有100分, 壓力隨之而來, 昨晚跟囡溫習再做番做過的卷竟然錯了一半, 明明已溫過又錯? 我板起面口, 一團火湧到心頭好惡鬧了幾句, 個囡嚇到大哭, 見到佢好驚係咁叫媽咪,媽咪, 我馬上清醒又內疚抱住佢講 sorry, 個囡好快收聲仲同我講唔緊要, 我地再溫啦媽咪, 果時我已經好想咸.
我問自己我為了什麼, 為了唔想輸? 好驚自己變怪獸   學習是漫長的路, 唔識慢慢學到識, 個個小朋友步伐不同, 我要做的是幫他不是係咁催促他短時間要明白曬所有野
新聞又有小朋友因感冒不幸離世, 好心痛, 有什麼比健康, 比一家人在一起來的更重要, 成績又算是什麼呢   

回覆 MASAYA 的帖子

我都聽過唔少家長的蔑誤, 說小一要拿100分,因為每升一年級就遇佢趺5分,  唔係正常小朋友邏輯思維,考試技巧應該是越大越有所提升的咩?

回覆 YanKanMom 的帖子

不是取100分的家長自己提起, 是別的家長知道佢個小朋友好叻取100分就在群組內說,跟著大家就討論起成績來呢. 我都奇怪諗住讀間不太谷又一條龍學校會好d , 不過學校真係無比壓力學生家長.   

YanKanMom  明白, 謝謝!  發表於 17-1-5 14:05

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

‹ 上一主題|下一主題