用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流
樓主: 樂消遙
go

2014九月升中元朗區家長又齊齊交流   [複製鏈接]

Hi 各位, 路過見到有元朗中學交流...想交流一下意見
我小朋友都今年小六, 學校評佢Band 1(中)學生, 佢好平均, 每年全級都12-16左右...
其實冇咩心儀學校, 學校都建議伯約翰、基元、商中、盧幹庭、信義
聽左幾個講左座, 感覺...
伯約翰, 老師好照顧學生, 校風幾純樸
基元, (冇聽講座) 聽其他有讀緊既家長講D功課好深, 比趙中崇德更深, 唔知真定假?
盧幹庭, 感覺同伯約翰相近
信義, 感覺老師好錫學生, 亦表明非常看重學術, 校風亦唔錯, 但個區就馬馬地(個人感覺)

而家心目中比較想伯約翰, 又想博一博趙中...煩惱中...

回覆 hkangel89 的帖子

其實聽完佢講座, 都感覺上佢地幾照顧學生, 唔會死谷...(當然, 間間都會谷, 但平衡幾重要)

回覆 kilykilyk 的帖子

好老實, 雖然我只聽過幾間學校講座, 及參考過一些升中資料, 信義比我感覺係較為平衡, 包括學術成績、校風、關心學生各方面...

回覆 MATHEWMA 的帖子

我都係聽補習老師講, 佢分別有同基元, 祟德, 趙中, 商中等學生補習, 佢話覺得基元功課較深, 不過唔知係唔係精英班D學生...

你兒子讀崇德的嗎?
因我錯過了簡介會, 其實整體功課是否很忙?有沒有精英班?B1 中學生應付得來嗎?

Thx. 唔知學校支援學生方面夠唔夠? 因為我知有D學校未必咁顧及到稍遜色學生...

唔該晒...而家仍頭痛緊...
伯約翰就應該會係其一...另一間諗緊好唔好博高D(趙中或祟德)...
我地(父母)覺得佢得, 但會辛苦...
佢自己就一半一半...
不過呢幾日都要決定...

elbar  自行次選 盧幹庭   發表於 14-1-14 19:48

回覆 vicky 的帖子

半串厚@@"
反而聽幾間其他B1中學講座都強調唔好整什麼精美profile, portfolio之類, 學校張form要什麼就交什麼, 簡潔D就可以...
有D講明連推薦信都唔收...
朋友個女讀緊趙中S2, 當年交表時小朋友冇什麼課外活動(只2,3樣), 校外獎都冇, 不過都校內全級10名內, 最重要(我覺得係重點)佢談吐好淡定(平時傾計都係), 表達好清晰, 一傾計你會覺得會唔同一般11,12歲小朋友...當然, 呢D唔係一朝一夕或者去什麼訓練班可做到...

係架, 面試係重點黎, 有D學校係交表時, 只簡一D成績較好見(你知而家成績咬得好緊, 第一同第十五可能平均分都係90以上), 但睇少左IN時學生D attitude...估計有D學校發覺呢個問題, 所以而家好多submit 表都一定有得見...
我問佢IN時問什麼問題, 佢話一般校園生活野...但有題好得意, 問佢而家小學成績咁好, 但上中學可能會變成中遊或下遊, 點算?
佢話其實讀書只求知識...名次重要但唔係最重要...最重要有冇盡力及檢討什麼什麼...
佢冇受什麼面試訓練, 呢D佢父母平時傾計有講解提下...面試真係講平時加臨場發揮 (所以都幾反對什麼面試訓練, 死背冇意義答案, 反而影響臨場發揮)

係啊!!
同意樓上Angel所言, 平常心便是...

回覆 tiantiangood 的帖子

其實而家小朋友好多態度的問題, 好多時都係家長問題, 最慘好多時連家長自己都唔知係問題...
‹ 上一主題|下一主題