用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? ...
樓主: KWT
go

尾班車,首屆334白老鼠家長可以講講自己的喜怒與壓力嗎? [複製鏈接]

一直沒有回應這個topic是因為心情低落,不想影響別人.何解?

中文口試 ;  考試當日上午及前兩日,仔仔回校拼命做試前練習,因為每次測試成績都是肥佬,無奈都要面對現實 ----  應試.希望其他試卷能扯高d成績..

中文考試當日,考完試,佢竟然在街上遊盪三個多小時,期間不接電話.回來後才知佢不識答其中的文化卷,幾乎交白卷.佢當時說中文一定會肥佬.也即是沒資格入讀香港d大學.佢非常失落,因為有盡力,結果仍然是.....

一直都是低氣壓,隔幾天考UE,見佢考試當日都不想起床,以為佢放棄不考,誰知佢最終選擇繼續考,堅持考哂所有科目.

到了放榜,成績有驚有喜,不過,都是失落多些.為什麼?因為有2科在試前做了很多測試,成績都是A,而且一直帶頭,可考試成績出來,竟然只得C.最慘是在校成績比他差的同學都攞A.反而中文以為不合格都有D,其中口試竟然是A,真是大跌眼鏡,考試變數太多,

最終佢都入左HKU,不過,不是熱門科目,希望佢可以快快樂樂享受幾年大學生活.

也希望你們子女都可以入到大學.皆大歡喜.

Jackieson  恭喜恭喜, 在HKU的幾年大學生活, 真係要盡情享受!  發表於 12-7-31 11:43
Sumyeema1   飲得杯落, HKU bo...  發表於 12-7-30 15:17
Shootastar  Congratulation! I fully understand your sentiment then and now.  發表於 12-7-30 10:51
QQee  恭喜, 恭喜, 好登你開心.   發表於 12-7-30 10:02
hhma  congrats  發表於 12-7-29 22:55

多謝你們關心.我很高興看到你地的回應及留言.

自從知道今年AL是尾班車,我很有壓力及自責.因為當年仔仔想學中文,所以選擇傳統小學,放棄英基.誰知道Jupas與 non-jupas入大學途徑竟然有那麼大分別.很多讀英基的去年已經入讀港大LAW, MED.幸好最後仔仔都入到U.

happypaino,

我覺得上到高中,補習班用處不太大.只不過,人在無助時,好像手裡抓著根草,勝過兩手空空,除非學習答題技巧.佢地會俾很多notes你,只要上堂講過小小,就話貼中題目,這些都是舊制情況.在334下,特別指通識,補習班是否有用,就不大清楚,希望有其他朋友可以分享經驗.

csk 發表於 12-8-12 23:48
KWT

恭喜你囝囝入U。前一排和朋友聚舊,她兒子考AL時失手,好彩入到科大,但並不是首選,今年一級名譽畢業 ...

CSK,

謝謝.其實我都覺得仔仔考AL失手,點解?因為放榜個日,同樣一齊派mock成績表,諷刺的是失手2科,在mock考試排頭一,二位,當日我見到成績跟他後面的同學都攞A,望著那張AL成績通知單,如果眼光可以移形換影,真是想搬左d grade落我仔仔張成績單裡,那就一天都光晒.事後想想,其實在壓力下考得好,反而更重要.我們出來工作,很多時都要面對壓力,也許考試壓力都是另類訓練.

樂樂 發表於 12-8-13 22:53
恭喜恭喜!

但我記得你之前講過話佢入唔到u ,或係我記錯左?

701003,

我仔入左HKU.其實我都想佢報pharm or physio,可惜成績不夠,不敢摶,怕連個桔都冇埋.你囡入左PHARM OF CHINESE MED都好,希望以後能夠交換心得,互相分享.

樂樂 發表於 12-8-14 16:58
我仔有個同學又係,查完卷後,成績升GRADE,入左 HKU 熱門科目,仲唔需要面試 TIM. ...

樂樂,

我仔都有查卷,可惜沒能升grade,白白花費了$$$$$$

我們的尾班車都算告一段落,希望能聽到首屆334白老鼠家長好消息.盼望著......

‹ 上一主題|下一主題