用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
樓主: jesswu
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

jesswu 發表於 16-5-29 12:43
好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我 ...

小學考既中文,通常分4部份,閱讀理解,作文,聆聽,口試,自己衡量吓呢4部份用普通話教既你幫到個小朋友幾多。另外,用得普遍話,可能考埋拼音。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jesswu 發表於 16-5-29 12:43
好多人有反面聲音,黎緊阿女小一間學校係採用普教中……學校其他一軟硬件都係我心目中的理想,唯一這樣叫我 ...
另一個現實角度去諗,如果子女語文天份唔高,普教中會否令佢中文科成績差咗? 中文差咗,升中影響都幾大。雖然你個小朋友無諗住係香港升中。

Yanamami  所以更無所謂。  發表於 16-5-30 08:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 16-5-30 09:20
我睇咗咁多年討論普教中及普通話的帖,我又講講自己的看法!
國內優才我都見唔少, 但對於第4點我不完全同意:

4。優才專才計劃行了十多年,我見到這批人材,在語文能力除了粵語還有改善空間,其他不比香港人低。

不少30+既國內優才, 佢地既英語能力, 仍不如我們這一輩做家長的香港土生土長既人咁好

HKTHK 發表於 16-5-30 11:05
回覆 hkpapa852 的帖子

係唔係海歸先?
咁我識果D都唔係海歸..... 海歸應該都唔會做優才過嚟香港, 除非佢地好急於要本Passport跳出去

好認同你#53最後果句:

至於搵工或者要target十三億人嘅市場, 就算有network或者guangxi都未必得, 始終唔係自己友, 中國同所有其他國家一樣做嘢有自己嘅一套文化, 這些機會不屬於我們的。

英文同國語點叻, 對佢地嚟講, 我地都只係外人, 非我族類, 待遇一定有差別; 唔好咁天真以為自己小朋友學到好"native"/地道, 就可以同人地平起平坐.

諗吓外國人點解要學英文同點解要學普通話既原因, 就知道有咩分別了!

skmibb 發表於 16-6-1 11:09
唔明。可否再解釋一下呢?
外國人(德國, 法國, 日本)學英文, 為了: 開拓視野, 與世界接軌, 進入國際市場
外國人(德國, 法國, 日本)學普通話, 為了: 趁大陸人有錢無地方使, 賺得幾多得幾多
‹ 上一主題|下一主題