用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: OP妮歌
go

deleted [複製鏈接]

OP妮歌 發表於 16-9-29 09:42
先生好喜歡這所直資,因只讀十一年可多一年做buffer/ gap year,但對下有弟弟跟(明年k1,恐怕入唔返同一所 ...

你需要認真瞭解清楚呢間直資一條龍中小學.

不為學生設呈分, 日後IBDP最多應只有1/3學生可讀. 目前此校DSE成績, 只有~B2B中學水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-9-29 12:48
有無研究過點解DSE/IB 差別咁大?!
你想知應該問學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

OP妮歌 發表於 16-9-29 14:51
但聽聞上本地大學率有50%?計哂IB/DSE,有呢個數似乎都不錯。因相信唔少人會去外國讀

...
50%中, 估計有30%係IBDP既畢業生....... 即係DSE既畢業生, 入到U既, 可能只係得20%或更少

OP妮歌 發表於 16-9-29 15:50
唔理途徑,純睇百分率的話,應不至放B2B?
IBDP+DSE畢業生合計既入U率, 可算B1, 但如只計DSE畢業生既入U率, 只係B2
‹ 上一主題|下一主題