用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB是否要有錢先讀得?
樓主: 巴士
go

IB是否要有錢先讀得? [複製鏈接]

巴士 發表於 15-6-1 13:35
就算比得起學費,是否還需要有其它資源support 個小朋友才能讀得好?
學費貴係一定, 要行IB學制既學校, 就好似申請麥記franchising一樣, 要keep住俾錢IBO, 同埋配套要附合IBO既要求. 成本有番咁上下, 自然要收番咁上下學費.

另一樣係家長心態, 傳統教育以測考嚟評價學生能力, IB唔用呢套方式, 佢地係按學習表現定評語, 你可能覺得咁樣好抽象, 咁你接唔接受到?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 15-6-1 19:16
除了真道,有提供DSE和lB有DBS、聖保羅男女和啓思,新䦕lBDP有顔寶鈴和赤柱聖士提反,希望無寫漏

...
其實香港主流既學校都只提供IBDP,  除咗CKY係全部學生要讀, 其餘學校唔係你想讀就可以讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cat_house 發表於 15-6-1 19:54
啟思都係IB,而且好似唔只兩年IBDP
啟思係唯一一間非國際學校係12年都行IB, 所以學費好甘!
‹ 上一主題|下一主題