用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要12網,值得買多間樓?
go

想要12網,值得買多間樓?   [複製鏈接]

chrischeung 發表於 17-1-22 10:53
回覆 beautytiny 的帖子

我冇選男,女校,選左間男女校,我較保守,乙二已放李賜豪,我深信讀到叻仔的話可 ...
你講個一/兩間呢幾年乙一都要抽嫁。
三年前下午校就康仲係乙一必入

chrischeung  系呀,三年前了。  發表於 17-1-22 19:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

宮二 發表於 17-1-21 00:19
查實12網咁大,邊度最值得投資?
我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動 ...
其實除咗跑馬地同大坑山上果堆係貴D之外,其他灣仔同銅鑼灣區既樓都應該都平過天后同齡既樓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-3-3 12:18

我認同你講既經歷(亦有共鳴),但唔認同係近年主流既教養方 ...
家長價值觀問題

IloveJJ 發表於 17-3-3 12:30
其實我覺得而家既父母過慮了!
好似上面個JM,認為做醫生律師先有基本生活,咁我同我屋企人咪全部都好慘?
...
近年D人價值太扭曲了...... 叻仔叻女好似入U唔讀醫科或法律就唔正常

如果個個叻人都去晒呢兩個行業, 咁應該好有趣...... 其它行業D人都"唔叻", 咁起樓一定應該只可以起D豆腐渣樓, 攪IT一定只可以做低技術, 攪金融就等俾大鱷吞
‹ 上一主題|下一主題