用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 喇沙
go

真道 vs 喇沙 [複製鏈接]

bbb330 發表於 15-9-23 08:23
因為喇沙中學不是全部收回小學部學生, 所以喇沙小學學生又要再爭崩頭, 才可入返中學
...
喇沙小學一級180人, 書院直屬位有138個, 足夠收番76.67%既學生, 加上自行可能又收番D, 書院收番小學部既比例隨時高過85% (係小學部全級既85%喎!).

坦白講, 係喇沙小學升唔番上書院既, 好大機會只有B3學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

musicjack 發表於 15-9-22 16:53
知道喇沙是傳統名校,甘應該是填鴨型,請問各位覺得同活動教學的真道比較哪一間優勝? ...
到低係樓主太睇得起真道, 定係太睇唔起喇沙呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

musicjack 發表於 15-9-23 09:07
我只係想了解各位點睇黎兩間學校,咩睇起睇唔起?
撇除教學模式, 兩間既級數, 實在差一大截.

唔係同一水平之下, 如何作出比較?

musicjack 發表於 15-9-23 09:12
聼你講真道好差?
以入大學率既計, 只算坊間所謂既B2學校

musicjack 發表於 15-9-23 11:16
多謝各位回答,我純粹想看看大家點睇這兩間學校,並沒有部分人說的什麽居心。 ...
真道最後都有至少2/3學生都係要考DSE, 整體DSE既成績只屬B2水平, 呢方面無論本地定海外升學, 絶對見唔到有優勢.

真道IB stream成績較出色, 亦較方便海外升學, 不過前題係你要入得到先
‹ 上一主題|下一主題