用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教vs聖羅撒
go

聖保祿天主教vs聖羅撒 [複製鏈接]

grand22 發表於 15-7-3 14:30
聖保祿好谷, 唔易讀到上去什至升中.  幾個同學仔都最終讀唔掂留班同被勸退.
...
香港有邊間一線官津小學可以唔谷?

mayyylai  Agreed  發表於 15-7-3 17:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kongeric 發表於 15-7-3 17:10
請問原因?
咁你點解要叩呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kongeric 發表於 15-7-3 17:15
兩間都覺得好,不知怎样選?
等阿女決定囉, 間學校佢讀家嘛!

sissysze 發表於 15-7-3 17:28
SRL學術好,差不多85%上中學。
真係要計既話, St Paul 高D:

小學名稱

類別

小學一年級學生人數

直屬中學

中一全級學生人數

自行學位

直屬學位

直屬位可覆蓋小學學生比例

自行+直屬位可覆蓋小學學生比例

聖保祿天主教小學

津貼

聖保祿中學

82.50%

127.50%

聖羅撒學校

津貼

聖羅撒書院

77.50%

120.00%

‹ 上一主題|下一主題