用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油vs St.Paul Boys
go

舊油vs St.Paul Boys   [複製鏈接]

hoyau 發表於 15-6-29 16:37
我一直以爲SPB的是直屬中學,是否改了?
其實私立學校, 一向係自行決定點收生, 一般官津中小學既直屬/聯繫/一條龍既概念都不太適用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoyau 發表於 15-6-29 17:09
那意思是説教育局網站內資料,所有直資小學顯示其中學為"直屬"或"聯繫"也是一條龍嗎?

...
"直屬", "聯繫" 和 "一條龍" 係三個升學方式.

我意思係, 呢三個方式, 只適用於升讀官津中學, 如要升讀既中學係屬於直資/私立中學, 呢3個概念其實係完全唔適用.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gilgil39 發表於 15-6-29 14:38
剛剛收到Spc call waiting, 開心但亦頭痛,因有細佬跟尾(資質一般),真心求意見怎選擇;吾比哥哥讀spc 好 ...
自己諗下呢幾個問題:

1. 小朋友升學, 係小朋友一個人既事, 定係一家人既事?

2. 如果話唔俾阿哥讀SPB對佢唔公平, 咁掉番轉諗, 阿哥入咗SPB, 但細佬日後一間都考唔到仲抽中寶校, 咁係邊個攞走佢可以讀油天既機會?

3. 兩個小朋友係唔同學校讀書, 家庭能配合到嗎?

4. 經濟有壓力嗎?

5. 如兩個小朋友係同一學校讀書, 有機會"被比較", 有呢方面既考慮嗎?

我會搵一個對"家庭"最合適既方案, 而唔係盲目追求公平, 況且, 呢個世界沒有絶對既公平, 對阿哥公平時可能對細佬唔公平

Babyarsene 發表於 15-6-30 16:01
關yw咩事?
完全唔關事既都要嚟賣吓廣告?

喂, APS, SFA, KTS, TSL, RC, SL, SPCC, DBS ..... 既 fans, 仲唔快D嚟? 執輸行頭慘過敗家呀!

kkhon 發表於 15-7-1 14:14
回覆 gilgil39 的帖子

呈分是睇成績把學生分banding,考1-70名同是band 1组別,他考30自行揀2間男校in左SFX ...
油尖旺區B1男生如果呢兩三年派唔到B1學校,係填表策略有問題既機會高過唔好運

6年後知道自己個仔係咩級數,好過12年後先認命

四隻貓 發表於 15-7-2 14:05
直資、私校可愉快享受地學習. e.g. 港同, 真道, 王錦輝, 優才, DBSPD, SPB, 蔡繼有, 培僑, 音小....
弘立( ...
其實只有家長同子女唔在意世俗眼光, 先可以做到真正愉快學習.

Apple_Orange_T  agree  發表於 15-7-7 20:32
四隻貓  同意  發表於 15-7-2 14:15

ajfamily 發表於 15-7-2 14:32
現在這班升中差不多是歷來出生率最低,那班人當然冇咁驚。但往後年年出生率上升,不能掉以輕心。現在升中派 ...
其實咁樣只係另類避險(避免升中派位好理想)心態, 而唔係真心熱愛以及認同學校, 入到都未必係好事
‹ 上一主題|下一主題