用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? ...
go

35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? [複製鏈接]

estherlai 發表於 14-9-18 08:59
看過以上三所學校網頁,以14年升中派位而論,兩所奉基升英中超過5成,而黄宣則不足4成!

...
有圖有真相, 你可以去睇番我之前收集既升中資料: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1

今年畢業同學升一線中學比例:

九龍城

聖公會奉基千禧小學

39.67%

#63, #77

九龍城

黃埔宣道小學

37.76%

#57, #61

奉基冇人提供資料, 所以唔肯定... 但過往升一線中學比例由高至低排係:

黃宣(>45%)>千禧(~40%)>奉基(~35%)

千禧今年同過往成績差唔多(上年都係40.X%), 黃宣反而差咗好多 (上年有49%, 前年有50%, 今年得40%唔夠)

*** 我只計一線中學, 二線英中如CSK, 德信, 聖母, 德雅, 衛理全部唔計, 但一線中中如培正, 金文泰我係計既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chrischeung 發表於 14-9-19 11:54
回覆 hkpapa852 的帖子

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
我同意你講法,所以咪人睇返學校貼出嚟既升中資料;咁如果佢地睇完唔識分都無法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題