用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下? ...
go

平民直資學校 (below $2500), 有冇人可以分享下? [複製鏈接]

回覆 eesmile 的帖子

TKO入面個4間, LMC同埋福附都係2500一個月以內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 芝士BB 的帖子

唔係要因學費分階級, 而學費負擔的確係其中一個要考慮因素, 好始SPCC, 學費一年60,000.00, 每月要6,000.00, 仲未計校車費, 校外活動費用等.....

雖然話有的減免, 但其實你地知唔知有幾多可以減呀?

呢到有SPCC(4人家庭, 唔計家傭)佢地學費減免計法俾大家參考下
如果家庭人數少D, 減免又會再少D

所以唔好以為有得減就真係唔駛諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Irismammy 發表於 14-3-19 19:34
不是。我識有綜緩家長,已為女兒鋪路考直資,仲加多句:要有得揀,脫離其他"人"唯有揀直資喎!
當我問佢 ...
去到要攞綜緩的, 其實情況比不少"低收入中產"好, 因為佢地D仔女如果考到直資學費基本上邊間都係免費, 大多數課外活動費用又真係可以去揀社署"claim"......
但作為"低收入中產好", 當你學費可能免得請25%-50%, 其它駛費又無得"claim", 條數計法完全唔同囉

herman0114 發表於 14-3-20 10:10
綜援人士可以claim直資學校學費?邏輯上有D問題,明明有免費唔選?社署冇理由批。

...
綜援家庭, 因為"收入"低, 基本上係任何一間直資申請學費減免都係可以全免 (唔係同社署申請).
同社署claim既係其它學校駛費

如果你有平D既選擇要社署唔批咁會變咗"歧視"
‹ 上一主題|下一主題