用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 挪威港媽Karie:孩子在北歐長大真幸福
go

挪威港媽Karie:孩子在北歐長大真幸福 [複製鏈接]

skkeung 發表於 17-6-29 17:43
這完全是大人心態問題,同制度無關!
應該話係文化問題,外國無咁多人對考試針對式操練。但近年大陸學生數目上升,導致呢個生態有所改變。而家外國都頭痛緊點處理亞洲學生過份操練取好成績呢個問題。
當然香港産業單一化,出路較窄亦係操練原因之一。

ABC-DAD 發表於 17-6-30 07:27
明顯見到,作者跟讀者,在閱讀同理解上的差別,受到生活體驗及文化上的認知面影響,交流有障礙,好難做到取 ...
香港低税率係假像。除非你住公屋,否則你租樓供樓有一部份錢其實入左賣地收益裡面。

依我所見,公營房屋要多,但實而不華。

點解要多? 因為住屋始終係基本需要。你唔處理佢咪好似兒家咁引發一連串社會問題。

點解要實而不華?因為公平原則。無理由由政府出錢整到鬼咁令。對比錢住私樓的唔公平。

香港房屋政策有D K型。D 公屋除左無噴水池外整到同居屋一樣,加上供應唔夠,咪攪到輪候冊鬼咁長。

其實公屋應作為安全網,只提供基本設施,有能力的就住私樓尋求更好生活,咁先正路。

skkeung 發表於 17-7-4 08:11
公屋住了香港人口一半,接近3百萬人!世界那處有?
但你未考慮香港私樓亦係世界最貴,其他地方唔住公屋,住私樓支出唔會相差咁多。

skkeung 發表於 17-7-4 12:28
倫敦,紐约曾是租金最高地方,香港人不知話幾叻!租金高代表經濟好!剛果夠低吧,大家不如去住?
...
倫敦亦有佢本身問題。英國年青人好多都埋怨置唔到業,話機會比baby boomers差好多。不過英國地方大D,多D平價的地區可以選擇咁解。

香港公屋輪候冊長係事實(結果),私樓貴、公屋供應不足、公私樓質素相距細係客觀分析(成因),加大興建實而不華公屋數量我認為會有幫助(建議)。

你可以繼續鬧D廢青,但除左幫你自己發洩之外,我睇唔出會對成因同結果造成任何改變。

或者你覺得無需要改變,咁就預左繼續佔中同再有梁遊出現。因為呢D係源於年青人對社會怨氣,你唔解決根源,D廢青係唔會比你幾句點醒的。

20120808 發表於 17-7-4 19:49
綺?好喎,
佢唔係講 I was 既,
佢係講。。I wazz 既,
唔,z同s發音係好難掌握。
除左was, is都係常錯的一個。

另外好似點解blouse, browse, arouse係z音, 但grouse, louse, house, douse, mouse係s音? 我都唔知。

仲有點解house (s)  但 housing (z), loose (s) 但 lose (z), close (解接近,s) 但 close (關閉, z)?

有D人覺得撈亂無問題,但事實係發s定z音影響加d(過去式)之後發d音或t音
‹ 上一主題|下一主題