用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小vs荔天
go

崇小vs荔天 [複製鏈接]

引用:吾係話TT吾好,佢國際部NET多資源多,但學

原帖由 Jane1983 於 15-06-25 發表
吾係話TT吾好,佢國際部NET多資源多,但學費吾平。兩間揀,荔天勝一籌。
學費唔平之餘仲要派位成績未見突出。

引用:Quote:Cowbit+發表於+15-6-25+11:28+學費唔

原帖由 hkpapa852 於 15-06-25 發表
嗱, 學校好唔好, 唔係淨係睇派位既

學生有篩選過, 一定好過抽入既..... 乜唔係既咩?
之但係最初辛苦篩選了那批學生, 最後有幾多會讀? 勁嗰d應該同時有其他offer, 仲會比咁貴讀佢? 學校之後只有call waiting填補, 一批又唔註冊唯有另一批補上。 咁, 當初的篩選還有意義嗎?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-26+發表

原帖由 Mommy-Maggie 於 15-06-26 發表
個人覺得深水埗崇真小學ok,派位結果不理想,是因為她有直屬中學。普通成績唔敢搏,留係直屬中學,成績唔好 ...
如果依你咁講, 再睇埋佢派位結果, 似乎TT無咩特別標青學生喎。

hkpapa852 發表於 15-6-29 13:28
顯示出嚟有47間學校既校名, 當中只有約25間被大家歸類為一線.

咁即係有幾多人(幾多%)入呢25間學校呢?
好多人仲以為係英中就係一線!

hkpapa852 發表於 15-6-27 07:49
其實每間直資/私立學校都要面對呢個問題, 只係差在邊間多D人走
我記得之前見過某幼稚園集團公佈直資取錄同最後入讀率, 唔知今年個trend同去年會唔會差不多呢?
不過, 跳船率高同學校唔好未必係等同, 可能只係反影該校的受歡迎度。而學費同升中派位可能佔跳船好大考慮比例。

hkpapa852  學費的確係一個原因影響收生結果  發表於 15-6-29 14:06
‹ 上一主題|下一主題