用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大9月會否網上授課
go

[加拿大] 加拿大9月會否網上授課   [複製鏈接]

醒目開學勳章

有冇JM收到學校通知如何安排9月課程(第一年過去)?
如果真係網上授課,是否不用過去?
香港同加拿大時間不同,又如何安排?
英國劍橋已公佈了全年網上授課
   3    0    0    0

醒目開學勳章

燁燁媽 發表於 20-5-21 14:57
我仔學校未公佈~ 不過已經在3月回來~
都係online上堂~
時間跟返學校~ 咪上堂上到半夜~(emoji)(emoji ...
謝謝你回覆,所以機票,保險都唔咁買住,學生宿舍又未覆,如果真的要過去,又要租洒店比佢隔離?

醒目開學勳章

Online 我都唔想,但又唔想等多年
Study permit 又出左,online的話學費應該有得減吧?

醒目開學勳章

yy13 發表於 20-5-21 17:08
如果係大學
有幾間已經公佈咗9月/fall 大部分堂會online
而小學/中學
請問如果真是online的話,year 1的不用飛過去,study permit 出左冇去又可以嗎?加拿大封關,但持有學生簽證入境是否不受限制?

醒目開學勳章

lui 發表於 20-5-22 09:58
三月十八日後批的study permit 不可入境
謝謝你的回覆,那即使學校face to face,一直唔解封,都冇得過去,其實好多小班教學的國際學生點算?

醒目開學勳章

請問安省是否所有9月份都是online 上堂?
收到學校通知有些fully online,有些 學科就face to face and online,等緊公佈消息

醒目開學勳章

阿仔學校有講佢選課程是blended,但到已家政府都未公佈9月份留學生可否入境同隔離政策,現在又唔敢訂機票,好似什麼都安排唔到......

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-6-27 21:28
到今日加拿大都仲未公布比國際學生入境,係咪要打定輸數冇得去
請問你學校有冇公佈9月份會online上堂?

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-6-28 11:34
魁省已宣布9月正常上課,其他我不知,可能大學學生人多,所以一定online啩
...
如果魁省宣布9月正常上課,因應該有部份海外留學生須要過去,那政府應該都會有新政策,只是幾時公佈掛,你小朋友是第一年過去?

醒目開學勳章

阿仔學校blended課程,開學日期延到9月下旬,我估9-12月應該是online,跟著1月應該是面授,但如果可以早些過去,佢會選擇過去online,反正visa已出,等加拿大話比留學生入境才會買機票,真的好多嘢未攪,連宿舍都未有安排,真係好煩,點解唔可以早點公佈9月份留學生入境的安排?仲要搵地方隔離已經頭都大埋......

醒目開學勳章

豬仔肥媽咪 發表於 20-6-28 20:31
係呀!18/03出咗 Visa

過多2天,一定有消息,加拿大政府要決定能否批准國際生入境。
你真好,我5月中先出visa,已家日日留意新聞,又見美國係咁爆,真係好不安,始終最鄰近係美國,我怕加政府會等美國緩和先肯比學生入境

醒目開學勳章

另請教個問題,如果要隔離14天,是否自己找任何一間洒店定政府指定的洒店呢?

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-6-29 22:00

我個host family好好,如果去到,佢比阿仔係佢屋企隔離。如果 ...
有人照顧到真係好好,其實住洒店14日唔可以出入真係好無聊

醒目開學勳章

ing2004 發表於 20-7-1 16:26
加拿大已延長入境禁令至7月底,係18/3 之後才出visa的學生應該難9月入學。我仔係其中一個,我多數揀延遲半 ...
其實我覺得旅遊限制入境是應該的,但留學生應該要放寬,領事又要批出visa,學校又要收學費,政府一味只延長入境, 其他國家是否又係咁? 會唔會有D實質政策給一些留學生?

醒目開學勳章

如果online就要跟當地時間,晚晚都要半夜,真係好唔想,

醒目開學勳章

【多倫多立法:公共場所一定要戴口罩】

多倫多的朋友們要開始戴口罩了!

市政府在6月30日投票通過暫時法例,在7月7日起任何人在多倫多公共場所都必須帶上口罩,2歲或以下的小孩豁免。

據CBC報導,這項新法律將在下次市議會之前保持生效(9月30日),這個法例不排除會延長。

希望有助減低疫情

醒目開學勳章

luiling 發表於 20-7-2 22:24
請問有冇小朋友係讀多倫多校區,agent有冇news俾你地?BC省都已經出左option,多倫多仲係冇了期等
...
阿仔會去安省,但要去到多倫多轉機或坐交車去學校,但agent話要係多倫多機場整學生簽證同隔離14日,已家仲等緊學校宿舍、遲D要買書都唔知點算?網上訂再寄香港?

醒目開學勳章

luiling 發表於 20-7-2 23:18
LWLM0804, 請問你仔讀boarding school, visa 係 18/3前已出?
Visa係5月先出到,所以已家只能等解封才可以去

醒目開學勳章

美國已家日日都5萬幾宗新增個案,如果加拿大解封就會淪陷,又如果只放寛留學生入境,我估美國也不少留學生,好似又不行,佢地一日唔戴口罩,已經會好多人中招,香港當年沙士可突然消失,點解已家唔得,如果一直係咁,真係唔洗返學咩,最怕冬天又再來過,真係整整一年時間

醒目開學勳章

随着疫情数据愈发乐观,加拿大各省重启第三阶段指日可待,各所大学秋季学期开学后能够恢复正常教学模式,成了学生们最关注的消息。
然而,就各所高校官网目前发布的信息来看,尽管部分大学和院校宣布采取混合教学,但也只是针对部分小课程开设面对面授课,网课还是最主要的授课模式,极个别学校计划恢复校内教学。

截止6月30日,根据加拿大各地的大学和院校在官网发布的2020年秋季学期重返校园计划,9月开学后的教学模式主要为两种,一是混合教学,即针对不同的课程同时进行面对面课程和网课教学,二是完全转向线上教学,以下是总结列表:
安省(Ontario)
混合教学:多伦多大学,西安大略大学,瑞尔森大学,滑铁卢大学,约克大学,圭尔夫大学,渥太华大学,劳里埃大学,温莎大学,康尼斯托加学院,范莎学院,弗莱明学院,国王大学学院、圣劳伦斯学院。
网课教学:卡尔顿大学(在安全的情况下将提供一些可选的校园活动)、休伦大学学院。

BC省(British Columbia)
混合教学:UBC大学(大课线上教授,部分小课面授),BC省理工学院,昆特兰理工大学,尼古拉谷理工学院,北岛学院,西门莎菲大学,西三一大学,温哥华岛大学。
网课教学:维多利亚大学,北不列颠哥伦比亚大学,加拿大皇家大学,菲沙河谷大学,卡莫森学院。
魁省(Quebec)
混合教学:麦吉尔大学,蒙特利尔大学,康科迪亚大学,道森学院,拉瓦尔大学将为一些无法进行网上教学的课程开设面授。
网课教学:魁北克大学希库蒂米分校,魁北克大学蒙特利尔分校。
阿省(Alberta)
混合教学:阿尔伯塔大学,黄家山大学,卡尔加里大学,埃德蒙顿康考迪亚大学,莱斯布里奇大学,莱斯布里奇学院,加拿大运输学院的大部分课程将在网上授课,小部分诸如需要试验、临床指导的课程将尽以小组的形式提供面对面教学。
网课教学:北阿尔伯塔理工学院,红鹿学院。
诺省(Nova Scotia )
混合教学:达尔豪斯大学(同时宣布计划在2021年1月恢复正常授课),阿卡迪亚大学,
计划恢复校内教学:圣弗朗西斯泽维尔大学计划在秋季恢复校内和面对面教学,目前正在监视情况。校方正在准备采取社交距离措施以及其他与健康和安全有关的协议。
网课教学:圣文森山大学,卡普顿大学,圣玛丽大学,国王学院。
新省(New Brunswick)
混合教学:蒙特爱立森大学,新不伦瑞克大学,蒙克顿大学(取决于学生的选课和注册情况)。
网课教学:红河学院,约克维尔大学。
萨省(Saskatchewan)
混合教学:里贾纳大学,萨斯喀彻温大学,帕克兰学院。
曼省(Manitoba)
混合教学:阿希尼伯因社区学院。
网课教学:三所大学主要为线上授课,极少数课程开设面对面教学:曼尼托巴大学,温尼伯大学,布兰登大学。
纽省(Newfoundland and Labrador)
混合教学:北大西洋学院。
网课教学:纽芬兰纪念大学。
爱德华王子岛省(PEI)
混合教学:荷兰学院,爱德华王子岛大学。
Ref:https://www.cbc.ca/news/canada/t ... -covid-19-1.5632829
https://www.freshdaily.ca/news/2 ... fall-2020-semester/
‹ 上一主題|下一主題