用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 發育期唔高, 如何幫孩子增高?
樓主: TINGMUM
go

發育期唔高, 如何幫孩子增高? [複製鏈接]

我個仔今年15歲得165cm, 我好担心, 佢唔在高
有冇増高元介紹

原帖由 天瑜 於 10-7-29 09:19 發表
DEAR ALL,

除了遺傳因素限制一個人的能長高有幾高外,營養攝取, 骨骼及充足睡眠(好質素)成為關鍵。

趁暑假實行,效果係有的!

GOOD POST TO SHARE:-

長高的因素完全取決於骨蒣線「生長板」是否閉合,尤其是大腿骨的長骨在上下兩端骨骼有生長 ...

男生:15歲〈12~15歲青春期)

過左15歲係咪無得高

原帖由 天瑜 於 10-7-30 10:05 發表

生長的要素
★ 基因決定身高?
每個時代的BABY生出來都差不多,戰後日本人平均身高都長高了,美國研究發現食物(營養)是長高的關鍵,有長高的基因卻沒有營養的飲食,仍不能達到應有的身高標準(計算標準如下)
女生標準身高:(父身 ...

請問田七對男仔有物好處?

點食法?

原帖由 dder 於 10-8-29 17:51 發表
唔清楚,不過有d媽咪都有比仔仔食,話會高..
其實西醫話唔得既.

thanks

原帖由 TINGMUM 於 10-8-30 11:38 發表
LLMUMMY,

我細佬細時好矮, 媽咪係佢發育期(12歲起)成日炖雞加中藥(有三七成份), 係d細細隻斤幾的嫩雞. 細佬又成日去打籃球. 真係高得好快, 小學是排最前的矮仔, 中學己有5尺9. 唔知係中藥加嫩雞有效定係籃球有效.  ...

回覆 40# TINGMUM 的文章

==<< 田七田雞湯 >>==
南韓新秀(足球)扑智星在世界足壇(2002年世界盃賽)一夜成名。原來,這位新星以前體能並不突出,而是乃父一直以[田雞大補湯]為愛子進補加上科學訓練體能才得以改善並取得今日的成就。

扑父的田雞大補湯聽說主要由田雞、田七、豬肉等製成。到底這款湯內加三味[主藥]補身體有何好處?

原來,田雞即是青蛙,脂少肉多,蛋白質優多,味甘美,性涼,能清熱解毒,補水去腫,滋補氣血,健睥開胃,老少咸宜。

田七,又叫田三七、參三七。過去是有名的[鐵打藥],間之以消腫止痛,去瘀生肌,但現代研究和發現,認為田七許多屬性與人參不相伯仲。田七可說是半個人參,肯定田七能補氣血,去瘀生肌,止痛止血,有降血脂,疏通血脈,改善肝腎功能的效果。少年食用有助增智長關節,成年人食用,有防治冠心病,膽血管硬化。而且因為田七味微苦甘,對於醫治食用不振,田七有健胄增進脾胃功能之效用。

用補體增üL身增力的[田七田雞湯]實在也適合平常人作為增高長智,強身健體的湯水,四時可用。

今日問過中醫, 田七可以用以下方法燉+運動, 對長高有幫助 :
燉湯 : 田七+元肉+石柱參+淮山+連子+瘦肉 (一人分量) 用三碗水燉三小時, 當湯飲

我買左35元 (一人分量)

中醫話最好13-18歲飲, 有時打波, 周身瘀傷, 此湯亦有效

希望幫到各位媽媽

原色田七

原帖由 心心媽 於 10-9-9 10:42 發表
請問中醫有無講係用原色田七定黑色制過的田七? 定2種都可以呢?

有冇話每次要打幾內時間?

原帖由 jjapple 於 10-11-7 12:00 發表
打籃球的確有助增高, 要一星期打三四次, 持之以恒.

是否在華x堂買的增高丸

原帖由 TINGMUM 於 10-11-25 11:10 發表
係呀, 由10月至而家, 之前137,而家142cm.  以同齡來講, 比人矮起碼10cm. 我比左中藥保健增高丸佢食, 話食半年有效. 只係食左個幾月, 唔知係咪咁岩, 佢又真係高左, 不過成日周身骨痛, 唔知係咪轉骨, 我停左藥. ...

回復 95# TINGMUM 的帖子

你重有冇比個女食?

我買左4津, 真係好貴

回復 100# TINGMUM 的帖子

我個仔仔都係扁平足, 成日都話腳痛, 原來有影響架

你d小朋友有幾大?

回復 107# Martin媽咪 的帖子

我買左"仙X"增高元, 有冇其他媽咪買左

去邊照? 貴唔貴?

原帖由 TINGMUM 於 11-6-8 10:50 發表
你不如去照下骨齡. 睇下仲有冇得高.  

睇返舊年8月呢個topic, 我個女得1.34cm, 昨日度是1.44cm到,今年算是高多左, 考完試仲想同佢去睇下骨齡, 可惜,佢開始來m. 唉! 點解唔比佢高d先來m! ...
‹ 上一主題|下一主題