用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好?
樓主: lamkwan
go

點解咁多POST關於YORK..係米真係咁好? [複製鏈接]

回覆:lamkwan 的帖子

因為以前係幼師,都有好些朋友係入面工作過…comment只有一句,有得揀就唔好讀!!…detail d 講就係個校長想賺錢想到走火入魔…完全無教育下一代的心! 一位朋友再細說係英文的確OK,但中數就相當唔掂…得個深字,完全無方法教

kcbabygirl2011  非常認同!我有朋友係做幼師,佢話連啲校長都不喜歡用york出來的老師!  發表於 14-3-29 17:20

回覆:siuangel1 的帖子

第一次見到有咁多勇敢的家長道出york的問題! 曾經因為批評此校,而被大量“用家”圍,但自問都係講事實,一些新聞(醜聞), 就被人話抹黑同埋不是用家就不可以批評

回覆:Bbpig2014 的帖子

完全同感!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2691727&extra=&highlight=york%2B%E6%94%B6%2B%E4%BF%A1&page=7

之前就係吸個Post比一班“用家”圍!
相信好快就會有一班“用家”出來說自己小朋友上得有幾好,又有幾開心,學左幾多野,有幾大進步,叫各位只需聽“用家”的說話,其他路人甲的說話不用聽…

halflower  比人圍又點止呢一個post,仲有大把!  發表於 14-4-4 21:41

回覆:halflower 的帖子

又咁講,佢哋可以有2650個學生,又係乜原因呢?唔通個個家長都傻的?
我的答案係,普遍家長都比呢間九龍塘學店當左搖錢樹,而家長們就有一個想法“you can get what you pay for"....根本就是學店...完全唔見到辦學理念

Bbpig2014  大部份係土豪big6 家庭讀架!  發表於 14-4-4 21:53

siu-miu 發表於 14-4-5 10:17
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 91727&extra=&page=1

真係乜人都有, 唔知有乜深仇大恨?!係要追住人 ...
真金不怕洪爐火,人哋說出的批評,如果不是真的,又怕乜人追?人地講事實批評就話人無品?不如你比d confidence自己, york係真金啦,不要只想封人咀!

gingerbearbb 發表於 14-4-5 14:55
既然理性討論,既然只係稍為滿意就比人當打手,咁其他對york有唔滿意咪一樣比人當抹黑

唔洗話一 ...
無錯,就係要用圍攻同埋激怒你的方法,去嚇走所有負評者,環顧其他學校,只有york有此情況,打手論不言而諭(但我覺得當中也有真正家長,在此就冒犯之言抱歉)但我實在是太不恥其自稱辦學,幼稚園?但其實以賺到盡為宗旨,果d收錢慕道班間直不知所謂!

引用:Quote:原帖由+confidence+於+14-04-05+發表

原帖由 siuangel1 於 14-04-05 發表
慕導班都要收錢?york係屬邊個宗教?定冇宗教?
http://www.babynet.com.hk/content/%E8%A9%90%E9%A8%99%E7%B4%84%E5%85%8B%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92-%E5%B1%88%E5%AE%B6%E9%95%B7%E9%96%8B%E6%85%95%E9%81%93%E7%8F%AD%E3%80%80%E6%A0%A1%E9%95%B7%E8%80%81%E5%85%AC%E6%94%B6%E9%8C%A2

http://www.babynet.com.hk/conten ... C%E6%94%B6%E9%8C%A2

拿拿拿.....又出絕招,人身攻擊!!!話人地d仔女讀咩都無用,話人地無身教??
大佬人地而家講緊收錢慕道班,好明顯作為一所學校,只要有些少道德操守,有良知都無可能家長話"有需要"就幫手辦,有無立場架....仲要明明教區唔使收錢就私下收錢,收錢人仲要係校長老公同校長????發錢寒發得甘交關的學校真係未見過,完全想像不到有幼稚園這樣不知所謂(我想再重申一次,只是就學校行為評論,沒有批評各在學家長,反之我認為真正在學家長都是受害者)
所以約克好不好,我呢個非用家的評價係..差

我相信是不是用家都可以評論一所學校的行為吧,有胸襟,明事理的家長們,是可以接受他人的負評,而總不應常以人身攻擊,話人無品及無修養來批評他人在討論平台上發言的自由

引用:+本帖最後由+cherryird+於+14-4-6+08:38+編

原帖由 cherryird 於 14-04-06 發表
下??非用家睇到學校做d咁貪婪無品的行為
,評論認為學校差係無品?但係評論學校就唔係無品?你在說什麼?
我就仍然係一句 ,你係唔你係用家都可以有對york的評論,因為佢太出位,新聞都報晒係幾不知所謂!所以唔好再用 “不是用家不可以講”來人身攻擊人啦…無point架!

引用:Quote:gingerbearbb+發表於+14-4-6+01:09+

原帖由 cherryird 於 14-04-06 發表
其實唔係評擊york唔得, 你試下去評擊其他幼稚園, 一樣會有家長出來, 即使以前kv都有post被人評擊, 咪一樣 ...
拿拿拿…又出拉人落水呢招!我根本無講過KV唔好!因為人地行得正企得正…反而聽講人地扣門成績好强!
但係york做埋d咁嘅事,人地講都係講事實,就用埋d餐廳歪理話人未食過唔講得?!講親就無品?oh.....

而感覺hurt.....我想呢個米就係胸襟問題…學校辦學出左問題,我係家長会積極查問及監察學校,而不是封人個口lor

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+14-04-06+發表

原帖由 siuangel1 於 14-04-06 發表
我諗有家長嘅意思係,間學校咁商業,咩都錢行頭,校長對家長咁講嘢,已經唔會對學校有咩期望,更何況入去讀 ...
你說中了Point! 其實你有你讚,我有我覺得差…其實有乜問題?大家都講事實就可以了…但“未用過就只憑過往資料差評” …跟住比人話我無品無修養…其實我仲hurt…

坦白講我真心係評論學校,更鼓勵家長,如真係咁鍾意york,當校長又走火入魔時,就更應積極向校方反映其不當行為例如有家長反映其收生程序反口覆舌 .....

引用:Quote:原帖由+confidence+於+14-03-28+發表

原帖由 breadbb 於 14-04-06 發表
我都咁聽過 唔係老師唔好 係架構唔好!朋友個妹係入面做 自己亞哥d女都無考 考哂其他Kowloon tong kg所以我 ...
對啊!其中一位york前教師仲要幾靚女有禮同隨和

‹ 上一主題|下一主題