用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港
樓主: waiyan2000
go

[英國] 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港   [複製鏈接]

waiyan2000 發表於 22-4-18 14:06
容易搵?同埋十三歲嘅小朋友hand唔handle到呢?

係咪join um會比較好? 因為全程有空姐帶住佢?

你係transit做唔到um

waiyan2000 發表於 22-4-18 18:03
感知你知唔知係FRA機場轉機容唔容易呀?13歲自己搞得掂嗎?

係唔係落咗機就去另外一個閘口等上機返香港就 ...

兩小時足夠,只係人行跟transfer指示牌行,過x-Ray 檢查,去搵返閘口對多次文件,我仔之前第一年留學都係十三歲坐轉機,只要足夠時間佢哋就搞得掂,大膽去問。你其實幾號倫敦飛?後補下直航先囉

waiyan2000 發表於 22-4-18 19:42
未定,CX 未覆我,想定后備 PLAN

有機會嘅,始終經濟位多,大家都郁緊

waiyan2000 發表於 22-4-18 20:01
謝謝你, 希望你都好快收到cx confirm直航機返香港

一班被玩的家長, 加油

又唔可以話被玩,其實轉機都好普通,相反地對家長及孩子們都是學習,家長學習放手,孩子學習成長處理不同情況放鬆啲

lazycat19 發表於 22-4-18 19:51
回覆 cfs 的帖子

請問在德國轉機時,有地方買東西吃嗎?
Lufthansa 轉國泰都係terminal one , 有開架餐廳,不過2小時都係早啲去閘口,要check文件多一次,經過既話買野食就好啲,唔好特登去搵

TTEE1819 發表於 22-4-18 20:20
以前轉機緊係無問題,現在疫情下,要顧慮好多野。只有13歲,係會唔放心。
...

冇問題嘅,佢哋比我地仲叻,好醒目架

foxli 發表於 22-4-18 20:21
冇疫情下轉機真係好普通,有疫情下去到轉機機場少份文件都除時上唔到機,要記住依家唔係日日有機返,太細個 ...

第二程國泰麻,好啲嘅,放心啦,有強大嘅家長喺出發前已經安排好一切,冇問題嘅我安排之下好多學生都順利返嚟,因為有班醒目嘅家長

lazycat19 發表於 22-4-18 20:30
今次有3個鐘頭40分鐘等轉機,希望有時間買少少嘢食

咁有喇咁多時間,如果唔放心,就等大家執定晒位,目標嘅日子直航有冇放番出嚟賣希望到時候有位買返直航啦,見大家都咁擔心轉機,一日未飛,一日仲有機會

sleung2020 發表於 22-4-19 05:54
如果到咗法蘭克福,跟住去香港班機熔斷咗,就大檸樂

CX 6月份由FRA到香港開6號,16號,28號,如果6號斑機到香港有3位確診,7-8號公佈被溶由9號開始,7日到15號.所以16號照飛得,同時大家都會在7-8號已經知道16號斑機飛唔飛到.學生未去機場.道理同倫敦出發一樣. 所以國泰每班機相隔10-15日先飛一次,叫做好小小既做法.比起其他歐洲航空公司好,因為佢地日日飛,幾日溶一次,會打亂後面既乘客.

rubycourt 發表於 22-4-19 00:33

我本身買咗ba,ba話幫我轉漢莎.而不是坐CX.我講得唔好,我 ...
請問你6月份英航未正式公佈停飛,佢已經轉你去德航?如果佢公佈左,應該係申請退錢,自己買過張新機票,坐任何航空公司返,唔係咁會易安排啲咩?

rubycourt 發表於 22-4-19 10:47
英航話因為宜家無得比客改期,所以就比客refund或轉去其他公司,但係指定某d航空公司,因為佢哋跟某d航空 ...
我睇英航最新文件未有講到,只講到4月份.等我再留意下先,謝謝你.即係想更改日子而佢又做唔到就可申請退款.咁退款真係最簡易.

rubycourt 發表於 22-4-19 10:56
我這些資料是紅假前,今天有無再改就唔知.你會買邊間航空公司?之前book咗酒店未?會否罰錢?
...
我睇到今日都未見英航有出公佈.我會留意,多謝你.我自己無英航飛在手,不過好多朋友有.
酒店我地都會訂啲可以免費取消,所以影響唔大.

waiyan2000 發表於 22-4-20 13:06
應該係唔難, 我最驚係佢去到法蘭克福機場如果 手上嘅文件過唔到cx, 就會滯留咗喺法蘭克福機場, 到時唔知點 ...
出發前你同佢查好晒所有文件,在國泰網用ready to fly 系統submit晒所有文件比國泰對,對既員工係香港負責架.對好晒你會收到佢地回覆OK, 咁就9成無問題架喇.

PUIPUI2000 發表於 22-4-21 00:27
英國坐漢莎去德國,唔知又要咩文件?

你係transit咁樣計final destination 文件,即係香港。所以冇特別文件要求

PUIPUI2000 發表於 22-4-21 00:38
跟香港就有多冇少了?

是。

德國轉機沒特別要求

Transfer in Germany to a Non-Schengen Country:

Travelers who are just transiting in Germany to a Non-Schengen country (and are not leaving the airport) are required to provide a COVID-19 vaccination certificate, recovery certificate or negative test result. Additionally, all passengers must ensure to meet the entry requirements of their destination country.

luckyangel 發表於 22-4-21 02:24
我都想早d BA+CX, 但BA得一班機去Frankfurt,touch wood如果cancel CX會唔會安排到漢莎機呢?諗緊呢個位有問 ...

嘩你呢個問題邊有得遇架

rubycourt 發表於 22-4-21 08:28
宜家漢莎停咗?

是,官方公佈六月份開,會唔會有變化就…..冇人知

sasa823 發表於 22-4-22 02:49

你指幾多月呀
‹ 上一主題|下一主題