用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇細b repeat n or k1?
樓主: Handsomewoman
go

有冇細b repeat n or k1? [複製鏈接]

回覆:有冇細b repeat n or k1?

人生其實唔係只諗浪費同蝕底,有更重要嘅野應值得重視。我兩個女,1個11年12月,1個12年12月,面對最大競爭嘅龍年,我豪不猶豫俾左大女repeat pn, 反而細女我覺得佢做超細b都ok。原因唔係佢地跟唔跟得上,而係性格問題。大女太內向太靜太乖,係學校唔敢出聲,一拍埋d一月b度,自信心好低,答問題成日驚錯答得好細聲。repeat 緊pn呢年,佢唱歌都大聲d, 雖然係學校都係靜,但個人開朗左自信心強左,或者長大左都會有少少變啦,但我家公係細b, 佢自己覺得小學時都有d分別,所以讀得唔開心,即使佢成日考三名內。repeat pn, 係幫大囡有個更開心更自信嘅童年。細囡點解唔洗repeat 呢?因為佢天生開朗活潑學習力強,佢同同年5-6月b比,身高語言能力都唔會爭太遠,學習能力當然都係爭d但我覺得可以接受。唔知我呢個case對你有無參考價值,不過希望樓主諗re唔repeat時,可以諗埋佢地嘅身心發展,而唔係只從大人角度出發。

MrBeast    發表於 14-9-19 06:10

引用:個人認為,一般而言,细b整體能力不及大b是

原帖由 wanwan_ma 於 14-09-19 發表
個人認為,一般而言,细b整體能力不及大b是正常的。要做细b又要入好学校,听过不少加入教会,搬屋,離職或提 ...
其實考學校真係好講彩數。我大女11年12月考LH, K1(做超細b) 同 PN(轉做超大b) 都WAITING收左,證明細b都可以考到好學校!我無特別train個女學術,問題答岩一半only, 但佢係內向乖乖女有禮貌個種小朋友。我亦無寫過任何求位信。雖然我最後我揀左另一間我1st choice 嘅學術型KG repeat PN, 但我認為大家想幫個女入好學校而狂催谷,到頭來辛苦自己辛苦小朋友, 亦未必得到自己想要嘅野。要催谷,我相信P1個個入學試應該仲緊要。

‹ 上一主題|下一主題