用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校直資是否較少雙非/新移民?
go

私校直資是否較少雙非/新移民? [複製鏈接]

引用:津校區區都係咁,佢地好叻,會上EK收料,大

原帖由 小曳人 於 14-06-18 發表
津校區區都係咁,佢地好叻,會上EK收料,大陸亦有討論區講香港學校,所以你放心,避唔開!
但私校直資,某 ...
完全同意

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

我地咁辛苦去考直資或私校,都係希望能避開南亞裔和低下階層嘅新移民家庭,唔想自己小朋友同呢班人撈埋嚟上堂

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-06-19+發表我

原帖由 MC媽 於 14-06-19 發表
換言之你口中低下階層就冇資格讀直資同私校?
你選擇仔女學校以該校人種,階層比例為依據, 而唔係間學校教育 ...
點解南亞裔及大部分低下階層嘅家庭,都會被視為不願被大部分土生土長嘅港人家庭接受?就係因為佢地長年累月太多太多實際嘅事例和行為做出嚟,令到人地對佢怕怕,南亞裔差仔出晒名百厭,品行差,新移民家庭子女,好多攞綜緩,子女無栽培,我只相信近誅者赤,如果你認為我講得唔啱,就唔會每年直資同私校都爭得咁犀利,人人都怕派去同啲南亞同新移民家庭嘅學校。

如果你堅持你自己嘅理念是對的話,你咪頭一二三志願揀晒去啲鮮魚行,樂善堂嘅學校,同果班人一齊讀書囉,反正我一定唔會俾我小朋友同呢班人一齊成長及便習,你話我歧視都係咁話,我絕對非常唔喜歡呢班南亞同大陸人

引用:Quote:原帖由+MC媽+於+14-06-19+發表換言之

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-19 發表
點解南亞裔及大部分低下階層嘅家庭,都會被視為不願被大部分土生土長嘅港人家庭接受?就係因為佢地長年累月 ...
都係果句,我總之唔會讓我小朋友同呢班人一齊學習及成長,我地亦一早已有幾間私校和直資收錄了。

我無你咁滿口仁義及道德,我好簡單,我做所有野都只會為我自己小朋友福利而做,你咁偉大,你即管去俾你自己小朋友去和呢啲人上學吧,道不同不相為謀

theodorechung  我很同你意見,所以我也撰   發表於 14-8-28 09:18

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

南亞裔真係衰到無人有,唔明香港政府點解引入埋呢班人喺度住

‹ 上一主題|下一主題