用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 心如刀割
樓主: hidi127
go

心如刀割 [複製鏈接]

今天終於見完智力評估,評估為自閉頻譜,排s位,現正讀僅幼兒中心有i位。我應該要同學校講出小孩的狀況,但我又擔心學校會叫佢轉校及歧視他。我現在怎麼做呢?可否建議我?

1    0    0    0

回覆:心如刀割

多謝你回答。我一開始都有同老師說他的情況,但未去到s位的地方埗。我唯一擔心係學校要求佢轉校。因為學校有兼收位。老師,校長及姐姐都好錫佢。

引用:我仔岩岩2歲半,上個月都評估佢係自閉症但

原帖由 sheung1126 於 15-11-05 發表
我仔岩岩2歲半,上個月都評估佢係自閉症
但佢仲未入學,今個月會面試普通幼稚園K1
我而家仲擔心,怕冇學校 ...
我現在的心情就是同你一樣。點解要小朋友和家長受苦。我又沒害過人,個天點解唔可以公平D。如果可以我情願用我的生命來換取正常的人人活。我大仔又是有阿氏保加症,所以我真是好辛苦了。

引用:Quote:hidi127+發表於+15-11-5+17:21+多謝

原帖由 BeeBooMa 於 15-11-06 發表
如果而家間學校有l位應該唔會歧視小朋友,我仔以前讀私幼,淨係講嘢慢間學校老師都叫我地快啲同佢搵support ...
我現在個心好痛,想一下都流眼淚。原來我以為自己可以接受到,但原來係好難!我瞓晤著但個人好累。

引用:+本帖最後由+Jcat+於+15-11-6+16:05+編輯+\

原帖由 Jcat 於 15-11-06 發表

各位, 要加油呀! 在困難中都要正面D, 因為負能量並不可以幫助到 ...
多謝你的鼓勵。所以我今早向校長,老師說明情況。佢地都好接受反而向我安慰。真是很感恩。但自己仲未放下

今天我冇比佢返學,因為佢每天上學就喊唔著校服,唔返學。每日路上種種借口說食大家樂,食麥當勞,食包包又要我抱著。總之就很煩,我今天決定休息一天。他十分開心。就放試一天吧。

引用:Quote:原帖由+hidi127+於+15-11-09+發表今

原帖由 vincelo29 於 15-11-09 發表
你仔仔幾多歲?都識用藉口唔返學,咁都算幾叻仔,你試下給他喜歡的食物引他,或預早同他講要返學,去玩,睇 ...
:;pppp:佢已經三歳三個月,但表達及理解只有兩歲至三個月。佢已經返了兩個月N班再直升K1但每日都喊住晤返學!

引用:Quote:hidi127+發表於+15-11-9+14:46+:;ppp

原帖由 T96 於 15-11-09 發表
其實學校老師有冇包容你仔仔?
暫時老師及校長都好喜歡她

我之前小孩子都受到歧視,就是䓮讀屋企附近幼稚園。佢地察覺到佢有問題,就尢歲我個仔參加佢地幼稚園同外聘回來的導師上堂,每星期上三堂,每堂45分鐘費用每堂750。每個月要6千元,我說如果上住半年再作評估,可否進步後減少堂數?但導師說不可以,我覺得太吃力,所以我即時轉校,

當時已經是四五月,我非常心急及擔心無學校收仔仔,所以我好老實同校長講出阿仔的情況,校長及老師都好喜歡他。
到我去原來的幼稚園取回學券的時候,校長的回覆非常差勁。你小孩子有特殊學校收了他,我真是好嬲!我是他取錄的原因很簡單:第一每個小孩子都有不同特質及個性,發展也有差異。我們並不是專業人士,所以不能評論!
個衰校長聽到即是態度轉變,又話可以唔需要仔仔上這些課程又話退回我已經交了別的幼稚園的留位費給我,又可以轉仔仔為全日班,嚇得我更加確定要轉校,我真是好想投訴這位校長的

每日都説唔返學,如果我有錢!我情願自己湊,但無奈媽媽冇$,遲D仲要返輪班,阿仔我對不起你!但我冇其他辦法呢。如果你唔返學,留在家中學唔野冇社交活動,我知你好不情願離開媽咪。但我冇得揀。

引用:+本帖最後由+hwl_ch+於+15-11-20+10:12+編

原帖由 hwl_ch 於 15-11-20 發表

我囝番左2個月N 班(8月B), 直升K1要內部INTERVIEW, 話囝表現 ...
其實老師和學校寫得差仲好,排政府評估報告會快好多,我當時就是聽健康院話冇事等到2歳半就是太遲了。等到評估前後十個月才評阿仔有自閉譜系。等排S位要年半

引用:回覆+hwl_ch+的帖子 其實媽媽係最清楚仔仔

原帖由 newsky 於 15-11-20 發表
回覆 hwl_ch 的帖子

其實媽媽係最清楚仔仔的情況  睇你的描述 你仔仔未必係自閉 就算係都係輕微!似語言遲 ...
請問您孩子在那裡訓練呀?

小兒最近出街,見到陌生人就喊或者說:唔要姨姨,叔叔,有什麼方法改善呢?有冇JM可以敎下我。我已經盡量同他說,姨姨望下你,你不要驚慌,或者是佢同你笑下者

‹ 上一主題|下一主題